Leállítja a gázüzemű buszokat átmenetileg a BKV

Leállítja a gázüzemű buszokat átmenetileg a BKV

Van Hool A330 CNG típusú busz közlekedik a 182-es vonalon a XIX. kerületi Derkovits Gyula utcában 2014. április 2-án (Fotó: MTI Fotó: Máthé Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A drasztikusan megemelkedett gázárak miatt a Budapesti Közlekedési Zrt. (BKV) átmenetileg leállítja a CNG-hajtású autóbuszokat és korszerű dízelüzeműekkel helyettesíti azokat – erről beszélt Kiss Ambrus főpolgármester-helyettes egy csütörtöki háttérbeszélgetésen. Ülésezett ugyanis a főváros energia- és gazdasági válság elleni operatív törzse és ott született a döntés, hogy 1-jétől fokozatosan kivonja a forgalomból a közlekedési vállalat az 53 CNG-üzemű autóbuszt.

A politikus kifejtette, hogy a BKV esetében a földgáz ára november 1-jétől az eddigi ár közel ötszörösére emelkedik, és az új földgázárak mellett a CNG-hajtású járművek egy kilométerre vetített fajlagos üzemanyagköltsége a dízel hajtású autóbuszokéhoz képest 350 százalékkal, kilométerenként mintegy 500-550 forinttal lesz magasabb. A BKV állományában lévő 53 CNG-hajtású jármű esetében az üzemanyagár-többlet éves szinten elérheti az egymilliárd forintot. Kiss Ambrus hangsúlyozta, hogy nem egész évre állítják le ezeket a buszokat, és a BKV dolgozik az olcsóbb földgáz beszerzésén.

Döntöttek arról is, hogy a BKV Akácfa utcai székházát novemberben bezárják. A Műjégpálya kapcsán pedig az az elvi döntés született, hogy amíg rentábilisan tudják működtetni, addig nyitva tartják, de a szociális kiadások terhére nem működtetik; december 31-ig nyitva tud maradni. Kérdésesnek nevezte a főpolgármester-helyettes, hogy a korábban magas látogatószám biztosított lesz-e a jövőben.

(MTI)

Címkék: BKV, Kiss Ambrus