Legális a családi biznisz, a rendőrség már nem nyomoz a demecseri polgármesteri hivatalban

Legális a családi biznisz, a rendőrség már nem nyomoz a demecseri polgármesteri hivatalban

Váradi László és Orbán Viktor (Fotó: Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A rendőrség szerint nem bűncselekmény, hogy Váradi László, Demecser fideszes polgármestere egy éjjel a közmunkásokkal leszereltette egy önkormányzati tulajdonú ipari csarnok vázát, majd azt a felesége nevére írt cég telephelyén állította fel. Nem minősül sikkasztásnak, hogy önkormányzati dolgozók nyilvántartás nélkül tankoltak különböző autókba; illetve nem alapozza meg bűncselekmény gyanúját az sem, hogy az önkormányzat olyan cégtől vásárolt túlárazott élelmiszert és tisztítószereket, amelyek számlája felett Váradi felesége rendelkezett. Néhány kiragadott és kérdéseket felvető eset azok közül, amelyeket a Váradi László visszás ügyeit vizsgáló fegyelmi bizottság gyanúsnak talált, és amelyek miatt feljelentést tett. Az említett eseteket cikksorozatban mutattuk be lapunkban.

A Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság azonban bő kétévi nyomozás után megszüntette a hűtlen kezelés és más bűncselekmények miatt indított eljárását – tudta meg lapunk. Ez azt jelenti, hogy már csak a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) nyomoz költségvetési csalás gyanúja miatt.

Már a NAV is nyomoz a demecseri önkormányzatnál | Magyar Hang

A rendőrség tehát – a bizottság tagjaival szemben – a jelek szerint nem találta gyanúsnak a polgármester szemére vetett ügyek körülményeit. A már emlegetett ipari csarnok esetében a nyomozók elfogadták Váradi magyarázatát. Eszerint a csarnok vázszerkezete azért került a felesége nevén lévő cég – aminek korábban ő volt a tulajdonosa – telephelyére, mert a tűzoltóegyesület szerkocsijának garázsra volt szüksége. Ennek építésére akarták felhasználni a vasat. Váradi sógora pedig csak szívességi alapon segített az összeszerelésben. Miután szóvá tették, hogy ebből baj lehet – és kiderült, hogy nem fér el benne a jármű –, leszerelték a csarnokvázat.

A rendőrség abban sem talált kivetnivalót, hogy az önkormányzat attól a Belu-ker Kft.-től rendelt élelmiszert és tisztítószereket, amelynek számlája felett Váradi László felesége rendelkezett. A feljelentés szerint csak emiatt több mint 6 millió forintos kár érte az önkormányzatot. A nyomozás során kiderült, hogy a Belu-ker valóban túlárazta a termékeket.

A helyi ÁFÉSZ árainál azonban csak 9 százalékkal adta drágábban a termékeket, ez pedig kevésnek bizonyult a büntetőjogi felelősség megállapításához.

Következmények nélkül marad néhány önkormányzati dolgozó – köztük a polgármester testvére – furcsa tankolási szokása is. A rendőrség azt ugyan megállapította, hogy a gépjármű üzemeltetési szabályokat megkerülték, mivel csak ritkán és rendszámok nélkül rögzítették a menetlevelekben, hogy éppen milyen autóba tankoltak, de hogy ténylegesen ellopták volna az üzemanyagot, az nem volt megállapítható.

A nyomozók elfogadták a benzinkúton vezetett füzet hitelességét. A rendőrség szerint a menetlevelek hiányosságai önmagukban nem alapoznak meg büntetőjogi felelősséget.

A jelek szerint hivatali visszaélés gyanúja sem állt meg. Pedig a feljelentésben az is szerepelt, hogy a polgármester soron kívül utaltatta át a pénzügyesekkel a helyi óvoda kivitelezőjének az előleget. Ezzel is több probléma akadt. A feljelentés szerint a kivitelező a munkaterületet még át sem vette, Váradinak pedig nem volt felhatalmazása az utalványoztatásra. Miután ez kiderült, a pénz visszakerült ugyan az önkormányzathoz, de a Nyír-Flop Holding még aznap kérte ismét az előleget. Váradi nyomban – felhatalmazás nélkül – rendelkezett is az újbóli utalásról, a Szervezeti és működési szabályzat megsértését megvalósító utasítását pedig írásba is adta.

A rendőrséggel szemben azonban a NAV ezt az ügyet vizsgálja, az óvodaépítkezésen ugyanis a közmunkásokat is dolgoztatták. A feljelentés alapján közfoglalkoztatottak dolgoztak a polgármesterhez köthető erdőben is (Váradi azt állítja, ez sem igaz), de az adóhatóság az önkormányzat által túl drágán beszerzett szarvasmarhák és különböző gépek, eszközök, valamint az eltűnt sóder és cement miatt is nyomoz – a gyanú: költségvetési csalás. Az ügyészség erre vonatkozó érdeklődésünkre azt írta, az eljárásnak nincs gyanúsítottja.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/25. számában jelent meg, 2019. június 21-én.

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/25. számban? Itt megnézheti!