Rezsielszámolás: kompenzálja az MVM a pórul járt feltöltőkártyás ügyfeleket

Rezsielszámolás: kompenzálja az MVM a pórul járt feltöltőkártyás ügyfeleket

Képünk csak illusztráció. Fotó: Magyar Hang

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A kormány úgy döntött a Magyar Villamos Művek (MVM) honlapjára kikerült tájékoztatása szerint, hogy szeptembertől a pár napja bejelentett követhetetlen napi elszámolási gyakorlat helyett az éves elszámolásra térnek át. Az MVM hibájából rosszul járt ügyfeleket, akik magasabb, nem rezsicsökkentett áron vásároltak áramot, azokat pedig kompenzálják – vette észre Jámbor András ellenzéki politikus, aki erre a csütörtöki Facebook-posztjában hívta fel a figyelmet.

A Párbeszéd politikusa lelkesen írt arról, hogy „veletek együtt győztünk a feltöltőkártyás áramvásárlók ügyében!” Néhány napja még úgy volt, hogy követhetetlen napi elszámolási gyakorlatot kell követniük a feltöltőkártyás ügyfeleknek. 

Az MVM által bejelentett változtatás lényege, hogy a feltöltőkártyás mérővel rendelkezőknek a várhatóan szeptembertől életbe lépő új elszámolás szerint nem kell egy-egy feltöltésnél napi felhasználási limiteket számolgatni, hanem alapból „rezsicsökkentett” áron tölthetik fel a kártyát, egészen addig, amíg el nem érik az éves, kedvezményesen igénybe vehető mennyiségi határt (2 523 kWh), és majd csak azt követően kell a magasabb, „lakossági piaci árat” fizetniük. – A módosított elszámolási rendszer bevezetése szeptemberben várható – tették hozzá.

Az MVM arra is ígéretet tett, hogy „a lakossági piaci áron feltöltött mennyiségeket visszamenőlegesen kompenzálják, és erről az érintett ügyfeleket írásban fogják tájékoztatni”. Mint a szolgáltató tájékoztatásában olvasható: „a módosítás bevezetéséig javasoljuk, hogy a legkisebb szükséges mennyiséggel történjen a mérőóra feltöltése, vagy minimalizálja az augusztusi feltöltések számát. Amennyiben a mérőben lévő mennyiség elegendő, javasoljuk, hogy a következő töltéssel várjon szeptemberig.”

Az MVM arra is felhívja a figyelmet, hogy „az új elszámolási módnál előfordulhat, hogy az egy évre biztosított éves kedvezményes keretet elhasználja 2023. július 31. előtt, és onnantól a feltöltés kizárólag a magasabb áron történik”.

A fenti változtatás sokakat érint, mivel van 134 ezer olyan háztartás, ahol a villanyóra – és további 13 ezer, ahol a gázóra – feltöltőkártyával működik. Mint a Hvg.hu írja, nem csak a szegényebbeknél lehet ilyen a rendszer, több lakáskiadó így próbálja megakadályozni, hogy a bérlője óriási számlákat hagyjon maga után. 

Jámbor András egyébként bejegyzése végén azt javasolja, hogy a rezsicsökkentés szigorítása által érintettek körében – vagyis nem csak a feltöltőkártyás áramvásárlók esetében – a rászorulók számára plusz támogatásokat és kedvezményeket adjon a kormány, illetve legalább a rezsidíj harmadát kitevő áfa összegét engedje el.