Lesújtott a számvevőszék: összesen 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat

Lesújtott a számvevőszék: összesen 260 millióra büntette az ellenzéki pártokat

Kampánykörúton Márki-Zay Péter 2022. februárjában (Forrás: Márki-Zay Péter/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK


Az Állami Számvevőszék kellemetlen ajándékkal lepte meg december 5-én délután az előző választáson együtt induló hat ellenzéki pártot – számolt be a 444.hu. Az ÁSZ ugyanis postázta nekik a 2022-es országgyűlési választások külföldi támogatásainak ügyében indított vizsgálatának előzetes jelentését. Eszerint az első körben megvizsgált 260 milliós támogatásrészt illegálisnak találták, ezért annak teljes összegét kirónák büntetésként, méghozzá olyan formában, hogy az összeget egyenlő arányban osztanák el az összefogás hat pártja között. Ez pártonként nagyjából 43,5 milliós büntetést jelent, de fontos tudni, hogy az ÁSZ és a Kincstár ilyen esetekben a büntetéssel megegyező összeget visszatart az adott pártnak járó állami támogatásból, vagyis a tényleges büntetés ennek a duplája.

A számvevőszék még márciusban indított vizsgálatot az ellenzéki pártoknak juttatott külföldi, amerikai támogatások ügyében, és júniusban arról tájékoztatta a DK-t, a Jobbikot, az LMP-t, az MSZP-t, a Momentumot és a Párbeszédet, hogy az addigi vizsgálatuk alapján 1,6 milliárd forint tiltott támogatásban részesültek a 2022-es kampányban, és emiatt akár 3,2 milliárd forintos büntetésre is számíthatnak. Ebből az összesen 1,6 milliárdból maga az ÁSZ kezdett vizsgálni egy 260 milliós részt, 1,4 milliárdnyit pedig átadtak a NAV-nak. Ha az adóhivatal befejezte a maga nyomozását, annak eredményei alapján az ÁSZ fog esetleges további büntetésről dönteni.

Vagyis a mostani előzetes jelentés azt mondja ki, hogy a Márki-Zay Péter szervezésében érkezett támogatás eddig átvizsgált részét teljes egészében illegálisnak találták és azt megduplázva fizettetnék meg az ellenzéki pártokkal, az összeget hat egyenlő részre szétdobva közöttük.Ez a 43,5 milliós összeg első hallásra nem hangzik ijesztőnek, de ha a vizsgálat végén a teljes összeget megpróbálják kifizettetni büntetésként, akkor a pártonként jutó durván félmilliárdos összeg már „nagyon nehezen lesz kezelhető” – mondta a portálnak a momentumos Hajnal Miklós.

Hajnal arra hívta fel a figyelmet, hogy ez csak előzetes jelentés, amit a pártok 30 napon belül véleményezhetnek, majd ezt figyelembe véve készíti el az ÁSZ a végleges jelentését, ami alapján a Magyar Államkincstár hoz határozatot arról, hogy pontosan mennyit kell befizetni és mennyi támogatást tartanak vissza, hogy az érintettek majd ezt a kincstári határozatot támadhassák meg bíróságon, mert maga az ÁSZ-jelentés nem perelhető. Vagyis az ügy bizonytalan ideig elhúzódhat. Hajnal Miklós szerint éppen ez a cél, és a Fidesz-kormány folyamatosan a felszínen fogja tartani ezt a pártfinanszírozási ügyet a jövő nyári önkormányzati és EP-választásig.

Az LMP jogászai vizsgálják az ÁSZ anyagát, amit első olvasás alapján igazságtalannak tartanak, különösen azt a részét, hogy a büntetés egyenlően oszlana meg a hat ellenzéki párt között, hiszen a kampányra kapott állami támogatásukat sem egyenlően osztották el. Ezt Ungár Péter mesélte el a 444-nek. Ha a végén tényleg elesnének pártonként félmilliárdos összegtől, az Ungár szerint mindegyik ellenzéki párt működőképességét veszélyeztetné. Az MSZP azt írta: minden vonatkozó jogszabályt betartottak a 2022. évi országgyűlési választások kampányában, visszautasítják a tiltott kampányfinanszírozás vádját, és szerintük egyértelmű, hogy a Fidesz szándéka az ellenzéki pártok ellehetetlenítése a 2024-es választások előtt.

Címkék: ÁSZ, büntetés, pártok