Lezárult a vizsgálat Gálvölgyi-ügyben

Lezárult a vizsgálat Gálvölgyi-ügyben

Új mentőautók átadásukon az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) XIII. kerületi Róbert Károly körúti központjában 2023. június 21-én (Fotó: MTI/Bruzák Noémi)

Fotó: Bruzák Noémi

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Véget ért az Országos Mentőszolgálat belső vizsgálata az úgynevezett Gálvölgyi-ügyben – tudta meg a Naphire.hu. Úgy tudják, elmarasztalás is történt, emellett pedig minden mentésirányítóra több napos képzés vár még a nyáron.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs és pr vezetője azt válaszolta a portál megkeresésére, hogy minden részletre kiterjedő vizsgálatot folytattak. „Az intézkedések szakmai értékelése szerint a segélyhívást fogadó mentésirányító rosszul döntött, amikor a bejelentőtől kapott információk alapján az esetet nem az életveszélyes kategóriába (P1 riasztás) sorolta. Ennek következtében a rendelkezésre álló és riasztható rohamkocsi azonnali kiküldésére nem került sor. Egy másik mentésirányító az ismételt hívások kezelésekor kommunikációs hibát vétett. A felelősség megállapítása elmarasztalást vont maga után” – fogalmazott.

Hozzátette: közvetlen életveszély ugyan az elhangzott tünetek alapján nem volt egyértelműen megállapítható, de szakmai protokollunk alapján kétséges esetben a betegbiztonság érdekében mindig a súlyosabb lehetőséget kell irányadónak tekinteni. Azt is közölte, hogy a nyár folyamán összes mentésirányító csoportjuk dolgozói számára kétnapos, intenzív továbbképzést tartanak, amely egyebek mellett jogi, kommunikációs, pszichológiai, és mentés-szakmai elemeket, valamint gyakorlatokat is tartalmaz.

Rendőrségi nyomozás is zajlik az ügyben, ügyészségi nyomásra.