Liszkay ült Pecina helyére az Inform lapkiadónál

Liszkay ült Pecina helyére az Inform lapkiadónál

Fotó: Magyar Hang-montázs

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Átrendezte a kormánysajtó alapítványba tömörítése a három észak-kelet magyarországi napilapot megjelentető Inform Media Lapkiadó vezetését: a korábbi tulajdonos Heinrich Pecina régi embere már nem ügyvezető, a felügyelőbizottságba pedig beült az a Liszkay Gábor is, aki a Közép-európai Sajtó és Médiaalapítvány (Kesma) vezetője – derül ki a cégadatokból.

A személyi változásokra az után került sor, hogy 2018 novemberében az akkor még több cégen keresztül Mészáros Lőrinc tulajdonában álló Mediaworks Hungary megvásárolta Heinrich Pecinától az Informot (ez a cég adja ki a Hajdú-bihari Naplót, az Észak-Magyarországot és a Kelet-Magyarországot). Noha az Inform addig papíron nem tartozott a kormányzati médiabirodalomhoz, az odavezényelt cég- és szakmai vezetők személye és tevékenysége nem hagyott kétséget: a három napilap Pecina tulajdonlása alatt is a kormány központi üzeneteinek közvetítését szolgálta.

A kormányzati gömböc mindent felfal | Magyar Hang

Az olvasók többsége a „nagy magyar valóságot” bemutató riportokat várja, a NER ezt fojtaná meg.

Az Ausztriában hűtlen kezelés miatt elítélt Pecina birtokában azonban még másfél évet sem töltött a kiadó. Ahogy a Népszabadságot kiadó Mediaworksöt, úgy az Informot is átjátszotta Mészáros Lőrincnek. A cégadatokból kitűnik: az Inform csak napokat volt a Mediaworksnél, mint megannyi lap és kiadó, ez is a Kesmánál landolt.

Az Inform felügyelő bizottságában ugyan már nem sokkal a tulajdonosváltás előtt megszűnt Heinrich Pecina és embereinek tagsága, azt csak decemberben töltötték fel már kipróbált emberekkel: Liszkay (aki a Kesmánál a médiacégek működtetésével kapcsolatos feladatokat kapott) mellett Györke Zoltán – a Délmagyarországot és a Kisalföldet kiadó Lapcom marketing és kereskedelmi vezérigazgató-helyettese – és Kálmán Erika érkezett oda. Kálmán személye azért érdekes, mert ő Pecina színre lépésével került az Informhoz. Noha ő volt a munkáltatói jogokat gyakorló ügyvezető, a napilapok impresszumában hiába kerestük a nevét. Kálmán a cégvezetői teendőket hátrahagyva ült át a felügyelő bizottságba, így – ahogy korábban – ma is Fodor István az egyetlen ügyvezető.

Hammer Ferenc: Ez nem média-, hanem politikai kommunikációs rendszer | Magyar Hang

„Az a cél, hogy a szavazók nagyobbik részéhez olyan üzenetek jussanak el, amelyek teljesen lehetetlennek mutatják a hatalom elszámoltathatóságát.” A teljes interjú.

Az alapítványnak felajánlott kiadókat tulajdonló cégek összefonódását a versenyjogi szabályok és a piactorzító hatásuk miatt a Gazdasági Versenyhivatalnak és a Médiatanácsnak is vizsgálnia kellett volna, ám ez elmaradt. A kormány akadályozta meg a tranzakció nemzetstratégiai jelentőségűvé minősítésével.

Azt, hogy Heinrich Pecina kezéből csak a kormánypárti sajtóbirodalom szíve felé vezethet út, a szakmában és – a lapok tartalmában bekövetkezett változások okán – az olvasók számára sem lehetett kérdés. Mindenesetre az Inform újabb tulajdonosváltását a cégadatok szerint több hónapos előkészület előzte meg. Pecina idejében ugyanis az Inform anyavállalata, a Media Development Management Kft. (MDM) elkezdte kiüríteni a kiadót: 2018 májusban 1,6 milliárd forint osztalékot vett ki az Informból. Majd szeptember végére a kiadó beolvadt az MDM-be, amely – a megszűnt cég nevét átvéve – Inform Media Lapkiadó néven folytatta működését. Erre a cégjogi folyamatra a már részletezett novemberi újabb tulajdonosváltás megkönnyítése érdekében volt szükség.

Rövid közjáték után találhat egymásra az Echo és a Hír TV | Magyar Hang

A nagy „visszafoglalástól” az összehangolásig: összeszedtük, mi történt az elmúlt hónapokban a két hírcsatorna háza táján.

Heinrich Pecina regnálásának mérlege aligha pozitív. Vezető munkatársak távoztak, ennél azonban nagyobb baj, hogy zuhanórepülésbe váltott a lapok értékesített példányszáma. Noha a stróman érkezése előtt a három újság bőven tartotta a 100 ezret meghaladó összesített példányszámot, ez a lapoknak a Fidesz szolgálatába állításával 2018 harmadik negyedévére 94 ezer alá esett. A Magyar Terjesztés-ellenőrző Szövetség (Matesz) adatai szerint ebben az időszakban az Észak-Magyarországból 30,8 ezer, a Kelet-Magyarországból 34,2 ezer, míg a Hajdú-bihari Naplóból 28,6 ezer fogyott átlagosan naponta.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Hang 2019/5. számában jelent meg, 2019. február 1-jén.

Hetilapunkat megtalálja az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy miről olvashat még a 2019/5. Magyar Hangban? Itt megnézheti.