LMP: a kormányfő fejezze be a TikTokon folytatott tevékenységét

LMP: a kormányfő fejezze be a TikTokon folytatott tevékenységét

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az LMP arra kéri Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy fejezze be a TikTokon folytatott kommunikációs tevékenységét, mert veszélyes lehet – mondta Kanász-Nagy Máté. Az LMP frakcióvezető-helyettese szombati budapesti, online is közvetített sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: az alkalmazás használata adatvédelmi és kiberbiztonsági kockázatot rejt, ezért nem mindegy, hogy telepítve van-e minisztériumi vagy kormányzati eszközökre.

– Az LMP szerint megnyugtató lenne, ha a kormányfő a hivatali eszközein nem használná a TikTokot – közölte Kanász-Nagy Máté. Az MTI által is idézett ellenzéki politikus azt is hozzátette: az alkalmazás tulajdonosi szerkezete „ezer szállal kötődik” a kínai államhoz, a kínai kommunista párthoz. Hangsúlyozta, hogy a TikTok hozzáfér többek között a naptárbejegyzésekhez, a névjegyzékhez és a GPS adatokhoz is, vagyis a használatával érzékeny személyes és kormányzati adatok kerülhetnek illetéktelenekhez.

A frakcióvezető-helyettes közölte, hogy az LMP benyújtott egy törvényjavaslatot, amely az állami és önkormányzati szférában tiltaná a TikTok használatát a munkavégzés során használt hivatali eszközökön. Megjegyezte, az utóbbi időszakban számos ország döntött hasonlóképpen.

Kínával, annak gazdasági, adatbiztonsággal kapcsolatos aggályairól, így a TikTok problematikájáról nemrég Reptér című külpolitikai háttérműsorunkban is foglalkoztuk, amit alább tudnak meghallgatni: