LMP: Erdőirtás helyett a lakóépületeket kellene szigetelni

LMP: Erdőirtás helyett a lakóépületeket kellene szigetelni

Ház szigetelése (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A lakóingatlanok szigetelésével lehetne elérni a valódi rezsicsökkentést – erről beszélt az LMP társelnöke egy szombati sajtótájékoztatón.

Kanász-Nagy Máté felidézte a kormány friss rendeletét, amely a fakitermelést könnyíti meg, meglátása szerint a kormány erdőirtásba, erdőpusztításba akar kezdeni, hogy megoldja az energiaválságot. Pedig nincs az Európai Unióban még egy olyan kormány, amely az energia- és klímaválság közepén a zöldfelületeket tovább pusztítaná, pláne az erdőket irtaná.

Az LMP-s képviselő szerint a problémára van zöldmegoldás is: a lakóingatlanok leszigetelése. Így „végre valahára nem orosz gázzal fűtenénk az utcákat”, ráadásul több tízezer munkahely is létrejönne. Számításaik szerint ebben a parlamenti ciklusban 650 ezer ingatlan szigetelését lehetne megoldani, ez 420 ezer tonna széndioxid kibocsátást előzné meg és 2 milliárd köbméter földgázt is meg lehetne spórolni.

A Magyar Hangnak korábban Rodics Katalin, a Greenpeace munkatársa arról beszélt, hogy teljesen tönkreteszik a természetvédelem előző negyven-ötven évben elért eredményeit a friss rendelettel. Ebben pedig – mint mondta – nem is az a legfájóbb, hogy a természetvédők így hiába dolgoztak, hanem az, hogy arról az élővilágról van szó, amely az ország jövőjét biztosítaná. Ezt pusztítják egy nagyon rövid távú cél érdekében, ráadásul a klímaválság közepén.