LMP: igen a Jobbikra és a Momentumra?

LMP: igen a Jobbikra és a Momentumra?

Keresztes László Lóránt, az LMP új frakcióvezetõje (elöl) sajtótájékoztatót tart az Országgyûlés Irodaházában 2018. szeptember 4-én. Mellette Demeter Márta, Schmuck Erzsébet és Csárdi Antal frakcióvezetõ-helyettesek (b-j) (MTI Fotó: Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Még nincs túl az LMP azon, ahogy az etikai bizottság egymás után büntette végig a párt vezetőit. A Magyar Hang úgy tudja, hogy a közelgő kongresszuson ezért többen életre hívnának egy olyan testületet, amely felülbírálhatja a bizottság döntéseit. Ez önmagában megosztó kérdés, de a legtöbb kényes pont kibeszélése még várat magára. A teljes cikket keresse a Magyar Hang 20. számában!

Az egyesek terveiben szereplő új grémium egyfajta harmadfokú platform lenne, vagyis a fegyelmi, majd az etikai bizottságban meghozott döntések felett hozhatna határozatokat. Azonban ahhoz, hogy ez megvalósuljon, az alapszabályt kellene módosítani. Márpedig ilyen komoly szervezeti kérdésben az LMP-nél a kongresszus háromnegyedének támogatása szükséges. Forrásaink szerint egy ilyen kérdésben nem lesz meg a szükséges többség, már csak azért sem, mert többek félelme szerint a javaslat valós célja, hogy amnesztiát adjon az eddig megbüntetetteknek.

Újra célkeresztbe vennék Szél Bernadettet az LMP-ben - Magyar Hang

Ismét etikai bizottság elé próbálta citálni Sallai Róbert Benedek az LMP már lemondott társelnökét, Szél Bernadettet. Egyelőre nem járt sikerrel.

Amit viszont a Magyar Hang által megszólaltatott LMP-sek szerint el tudnak fogadni, az az önkormányzati választásokkal kapcsolatos szövetségi politika. Nagy valószínűséggel jelentősen lazítanak azon a korábbi – bár az április 8-ai voksoláson már felülírt – iránnyal, hogy az LMP senkivel sem foghat össze. Információink szerint az a terv, hogy a Jobbikkal és a Momentummal lehet közösen indulni, az MSZP-vel és a Demokratikus Koalícióval viszont pártszintű együttműködés továbbra is kizárt, csak egyes jelöltjeikkel lehetséges. Itt sem az egyszerűség győzedelmeskedik, úgy tudjuk ugyanis, hogy csak akkor állhatna be az LMP például egy szocialista mögé, ha valamilyen ernyőszervezet – például egy összefogás – vagy egyesület nevében indul.

Az is biztosnak tűnik, hogy a kongresszuson megválasztják Szél Bernadett helyére az új női társelnököt. Október 10-éig lehet jelölni a posztra. Forrásaink a legnagyobb esélyesnek jelenleg Lengyel Szilviát mondják.

Demeter Márta: Nem fúrjuk egymást az LMP-ben - Magyar Hang

Az MSZP és a DK kizárólag a saját túléléséért küzd, és egyaránt részei a NER-nek – mondja az LMP politikusa. A teljes interjú.

Azt többen is kiemelték, hogy az igazán kényes kérdések ezúttal nem lesznek napirenden, csak majd az év végére vagy a jövő év elejére tervezett újabb kongresszuson. Az LMP-n belül egyébként igen komoly feszültségek érezhetők. Vannak, akik komolyan bírálják, mások védik Keresztes László Lóránt társelnököt.

A teljes cikket a Magyar Hang szeptember 28-án megjelent 20. számában olvashatja! Keresse a lapot az újságárusoknál, vagy elektronikus formában a Digitalstandon És hogy miről olvashat még a 20. számban? Itt megnézheti.