Lukácsi Katalin: Ismét a bíróság dönt majd az egyházi regisztrációról, ha az ellenzék kormányra kerül

Lukácsi Katalin: Ismét a bíróság dönt majd az egyházi regisztrációról, ha az ellenzék kormányra kerül

Lukácsi Katalin. Fotó: Egységben Magyarországért.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nemrég Lukácsi Katalin, a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elnökségi tagja lett az összellenzék egyházpolitikai kabinetjének vezetője. A „beszélő fejekként” is emlegetett kabinetvezetők azok, akik az ellenzéki együttműködés kampányában egy-egy szakterület kommunikációját viszik, vagyis az adott témában ők képviselik az ellenzék és Márki-Zay Péter miniszterelnök-jelölt álláspontját. Bár a kabinetvezetők gyakran elhárítják, hogy ők az ellenzék árnyékkormányának tagjai volnának, lapunk információi szerint az ellenzék április 3-i győzelme esetén Márki-Zay nagyban építene a kabinetvezetők személyére a kormányalakításnál.

„Sokat dolgoztam azért, hogy az egyházpolitika külön fejezetet kapjon a közös programon belül. A kormánypropaganda által terjesztettekkel szemben azonban nyitott kapukat döngetve, az ellenzéki pártokban ebben a törekvésemben partnerre leltem.” - kezdte a Magyar Hang érdeklődésére Lukácsi Katalin. Az összellenzék nevében az MMM elnökségi tagja leszögezte, hogy az Egységben Magyarországért szövetség „elkötelezett a vallás és az egyházak szabadsága mellett, és bátorítja a vallási közösségeket hitük bátor megvallására és gyakorlására”.

Márki-Zay Péter a szövetség nevében, közös miniszterelnök-jelöltként két héten belül ismerteti a közös programot, addig is az egyházpolitikai kabinetvezetőtől megtudtuk, hogy a jelenlegi ellenzék bevonná az őket érintő jogszabályok alkotásának folyamatába a különböző vallási közösségeket, rendszeresen egyeztető fórumot hívnak majd életre, céljuk a vallási közösségek függetlensége.

Ennek érdekében ismét a bíróság dönt majd az egyházi regisztrációról, ha a jelenlegi ellenzék kerül kormányra. A státuszuktól erkölcstelen módon megfosztott közösségek egyházi jogállását pedig visszaadnák és kárpótolnák őket. „Megszüntetjük a Fidesz kiszámíthatatlan egyházfinanszírozási gyakorlatát, amely jutalmazva-büntetve alázta meg a közösségeket, mi átláthatóan, szerződés-alapú, költségvetésben rögzített módon nyújtunk majd támogatást.” nyilatkozta lapunknak Lukácsi Katalin. Kérdésünkre válaszolva Lukácsi közölte: „az állami vagy önkormányzati intézményekkel a vallásiakat azonos feltételekkel támogatjuk majd”.

Úgy tudjuk, az egyházügyi program kidolgozásában civilek, egyházi vezetők mellett a DK részéről Arató Gergely, a Jobbiktól Csányi Tamás, a Momentumtól Bereczki Dávid, míg a Párbeszéd képviseletében Szűcs Balázs vett részt a kabinetvezetőn kívül.