Ma a matek érettségi van soron

Ma a matek érettségi van soron

A kormany.hu által közreadott képen diákok az érettségi vizsgán a fővárosi Szerb Antal Gimnáziumban 2020. május 4-én. (Fotó: MTI/kormany.hu/Árvai Károly)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A matematikával folytatódtak kedden a különleges körülmények között megszervezett érettségik országszerte. Az Oktatási Hivatal korábbi tájékoztatása szerint középszinten 65 630-an, emelt szinten pedig 4892-en vizsgáznak.

Az Eduline szakportál értesülései szerint gráfok, függvények, kördiagramok és a módusz-, illetve mediánszámítás is van az idei matekérettségi első részében. De kaptak feladatot a diákok a háromszögek szögeiről és mértani sorozatokról is.

Az általuk megkérdezett matektanár azt mondta, az idei vizsga egyszerűbb, mint a tavalyi, de a korábbi évek feladatainál is könnyebbnek tartja. Bár sok témakört érint a feladatsor, a legtöbb kérdésre könnyen lehet válaszolni egy-egy képlet behelyettesítésével. – Az előző évekhez képest sok olyan feladat is van, amihez számolni sem kell, elég rajzolni vagy színezni – mondta.

A matematika középszintű írásbeli vizsga 180 percig tart, a diákok két feladatlapot kapnak. Az első az alapfogalmak, definíciók, egyszerű összefüggések ismeretét hivatott ellenőrizni. A második két részre oszlik, az A jelű rész három feladatot tartalmaz, a feladatok egy vagy több kérdésből állnak. A B jelű rész három, egymással megegyező pontszámú feladatból áll, amelyből a vizsgázó választása szerint kettőt kell megoldani, és csak ez a kettő értékelhető.

A diákok használhatnak – közép- és emelt szinten is – függvénytáblázatot, számológépet, körzőt, vonalzót, szögmérőt, ezekről maguknak kell gondoskodniuk.

A vizsgák – a hétfői magyar nyelv és irodalom érettségihez hasonlóan – különleges körülmények között zajlanak: a diákok az iskolákban maszkot kaptak, ezt a folyosókon hordaniuk kell és a vizsga ideje alatt is „erősen ajánlott”. A tanároknak kesztyűt is biztosítottak, illetve fertőtlenítőszereket is kaptak az iskolák, amelyekkel a takarítás az érettségik idején is zajlani fog. Az írásbelik közben az ajtókat kitámasztják majd és az ablakok is nyitva lesznek a szellőzés érdekében, egy teremben pedig legfeljebb 10 vizsgázó lehet, betartva egymás között a legalább másfél méteres távolságot.