Magasabb fokozatra emelte a terrorkészültséget az Orbán-kormány

Magasabb fokozatra emelte a terrorkészültséget az Orbán-kormány

Budapest, 2024. április 14.
A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök (b3) a Védelmi Tanács ülésén a Karmelita kolostorban 2024. április 14-én. (MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Benko Vivien Cher)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Magasabb szintre emelték a terrorkészültséget Magyarországon a Védelmi Tanács ülését követően – írja a Magyar Nemzet néven megjelenő lap.

A miniszterelnök még vasárnap, Izrael Irán általi megtámadása után hívta össze a Védelmi Tanácsot. A megbeszélés után arról posztolt Facebookon, hogy államközi háború fenyeget a Közel-Keleten, ami Magyarország számára is fenyegetést jelent. A Magyar Nemzet cikke szerint a miniszterelnöki bejelentést követően a kormányfő kérésének megfelelve elrendelték a terrorkészültség magasabb fokozatát, amely alapvetően intenzívebb titkosszolgálati információcserét, szigorúbb védelmet jelent a kiemelt létesítményeknek és állami vezetőknek, illetve megerősített rendőri jelenlétet a közterületeken, a tömegrendezvényeken, valamint a zsidó felekezethez tartotó intézményeknél.

Horváth József, az Alapjogokért Központ biztonságpolitikai tanácsadója szerint megemelték a biztonsági szintjét az ország védett vezetőinek is (például a miniszterelnöknek, a köztársasági elnöknek, házelnöknek, kormánytagoknak vagy a bírósági vezetőknek is). A terrorkészültség megemelését Horváth József szerint az állampolgárok is érzékelhetik, több fegyveres járőrt láthatnak majd a nagyvárosokban a közterületeken, és a védekezésbe bekapcsolódhat majd a Magyar Honvédség is. Ezt a megemelt védelmi szintet addig fent kell tartani, amíg nem ítélik meg úgy, hogy javult a helyzet, illetve magasabb fokozatra is lehet emelni, ha tovább nő a fenyegetettség.