Magyar Hang – Az Év Embere 2020 díj

Magyar Hang – Az Év Embere 2020 díj

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

2020 különösen nehéz év, a sok megpróbáltatás különleges embereket, igazi elhivatottságon kíván. Sajátos, vagy inkább sajnálatos helyzet, hogy miközben ezek az emberek igazán legények a gáton, betegeken, szegényeken, hátrányos helyzetű gyermekeken segítenek, vagy éppen a szólás szabadságáért, az oktatás minőségéért küzdenek, a hatalom támogatás helyett inkább úton, útfélen keresztbe tesz nekik. A Magyar Hang szerkesztősége ezt a helyzetet látva hirdette meg az Év Embere-díjat, ami korántsem példa nélküli a sajtó globális történelmében. Díjunk kiáltás és szimbolikus kiállás is nevezettek mellett. Sok kiváló jelölt közül szerkesztőségünk tagjai szavazták meg az öt finalistát, akikről viszont már Önök, az olvasók döntenek. Aki nyer, az elismerés mellett (szimbolikus) százezer forint sorsáról dönthet, amit szintén sok nehézséggel, a túléléséért küzdő, de a társadalmi ügyekért igen elhivatott szerkesztőségünk ajánl fel. A pénz a díjazott által megjelölt karitatív célt segíti majd.

Voksát december 11-én éjfélig elküldheti e-mailen (szerk@magyarhang.org), vagy szavazhat honlapunkon is (a cikk alján). Győztest karácsonyi számunkban hirdetünk.

Szavazzon Ön is, döntsünk együtt arról, ki legyen a Magyar Hang – Az Év Embere 2020 díj birtokosa!

Frissítés: a szavazást az SZFE hallgatói nyerték, a felajánlott pénzt pedig az Igazgyöngy Alapítványnak ajánlották fel.

Hodász András

Hodász András 39 éves, 2014-ben szentelték római katolikus pappá. 2016-2018 között Kispesten káplán, majd 2018-tól plébános Angyalföldön. A „hagyományos” lelkészi munkája mellett blogol és könyvet ír, 2019-ben indította el a fiatalok körében rendkívül népszerű, az őket érdeklő témákat tabumentesen és korszerű nyelvezettel feldolgozó You Tube-csatornáját és Instagram-mémoldalát „Papifrankó” néven, 2020 augusztusában – miután részt vett az Index beszántása ellen tiltakozó tüntetésen – be kellett fejeznie a „Papifrankó” vlogot, azóta a nyilvánosságban keveset szerepel, a plébániáját igazgatja.

Hodász András (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Iványi Gábor

1951-ben született, a Magyar Evangéliumi Testvérközösség (MET) lelkésze, az Oltalom Karitatív Egyesület alapítója, a Wesley János Lelkészképző Főiskola rektora, volt országgyűlési képviselő. A rendszerváltás előtt a demokratikus ellenzék tagjaként részt vett a Beszélő című szamizdat folyóirat, valamint a Szegényeket Támogató Alapítvány, a SZETA megalapításában. A kormány 2012-ben megvonta a MET 1981-ben megszerzett elismert egyházi címét, és ezzel a társadalmi munkáért járó állami források is elapadtak. A pénzhiány és a felhalmozódott tartozások miatt félő volt, hogy a hajléktanokat befogadó Oltalom intézményei fűtés nélkül maradnak, a szolgáltató végül tavaszig kikapcsolási moratóriumot biztosított. A kormánypárti támadások alatt álló Iványi Gábor és munkatársainak karitatív tevékenységét széles társadalmi összefogás segíti. Az így időről időre összegyűlő pénz azonban csak a töredéke annak a hatmilliárd forintnak, ami egyházként megillette volna a MET-et.

Iványi Gábor (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

L. Ritók Nóra

Grafikusművész, pedagógus, az Igazgyöngy Alapítvány alapítója és szakmai vezetője, az Igazgyöngy Alapfokú Művészet Iskola igazgatója. Az alapítvány és az iskola két évtizede dolgozik a berettyóújfalui kistérségben. A művészetpedagógia alapjaira építve új, komplex módszereket vezettek be az oktatásban és a szociális munkában, egyszerre dolgozva a hátrányos helyzetű gyerekek és szüleik felzárkóztatásán. A művészeti képzés és a szociális segítő munka mellett közösségfejlesztéssel, munkahelyteremtéssel is foglalkoznak, Toldon tanodát működtetnek. 2020 augusztusában az Emberi Erőforrások Minisztériuma megvonta a művészeti iskola következő tanévre szóló, 17 millió forintos támogatásának felét. A hiányzó összeget egy nap alatt, civil adakozásból sikerült pótolni.

L. Ritók Nóra (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Máté-Horváth Nóra

Aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos, emellett orvos-közgazdász, magán- és vállalati coach, egészségügyi aktivista. Közéleti tevékenységét az 1001 Orvos hálapénz nélkül nevű orvoscsoportban kezdte azzal a céllal, hogy elősegítse a hazai egészségügy modernizálását, a hálapénzrendszer megszüntetését, az orvosbárók befolyásának visszaszorítását, és rávilágítson a betegközpontú szemlélet, valamint az orvos-beteg kommunikáció hiányosságaira. Azon kevesek egyike, akik nevük vállalásával, szigorúan szakmai alapon igyekeznek felhívni a figyelmet a rendszerszintű problémákra, a hibás döntések, vagy épp a szükséges intézkedések elmaradásának következményire. A koronavírus-járvány első hullámában elsőként emelt szót a szűkös kapacitások túlterhelése ellen, szeptemberben pedig nyílt levelében tette egyértelművé: nem igaz, hogy senki nem marad ellátatlanul.

Máté-Horváth Nóra (Fotó: Magyar Hang/Végh László)

Az SZFE diákjai

2020. szeptember elsején a Színház- és Filmművészeti Egyetem (SZFE) hallgatói elfoglalták az intézmény Vas utcai épületét, így tiltakozva a felsőoktatás autonómiájának csorbítása ellen. Az SZFE-t egy alapítványon keresztül a Nemzeti Színházat is igazgató Vidnyánszky Attila fennhatósága alá rendelte a Emberi Erőforrások Minisztériuma, az új kuratórium pedig csökkentette az eddig az egyetem fő döntéshozó szervezetének számító szenátus jogköreit. Az új vezetés az oktatás nyitottabbá és színesebbé tételéről beszélt, sosem derült ki azonban, pontosan mitől is válna jobbá a képzés minősége az újításoktól. A döntés ellen tiltakozva felmondott az egyetem számos neves tanára. Az egyetem most kinevezett kancellárja és rektorhelyettese november 6-án felfüggesztette az őszi félévet, február 1-ig oktatás nem folytatható az egyetemen. Az egyetem blokádját a járványhelyzet miatt 71 nap után fel kellett függesszék, a diákok fellépése és kitartása azonban így is páratlan a hazai oktatástörténetben. 

A Színház- és Filmművészeti Egyetem diákjai
survey service

Fizessen elő a Magyar Hangra!

Ki lesz a nyerő? – Magyar Hang-ajánló

Támogasson minket!

Keresés

Csatlakozzon hozzánk Patreonon

Árnyék podcast – Bántalmaz a kormányom