Magyarok után nyomoznak a Kuciak-gyilkosság ügyében

Magyarok után nyomoznak a Kuciak-gyilkosság ügyében

Forrás: Pexels.com

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Két magyar férfi is a Ján Kuciak gyilkosai után nyomozó szlovák hatóságok látókörébe került – derítette ki a hvg.hu. Az egyiktől származhatott az a fegyver, amivel megölték az oknyomozó újságírót és barátnőjét. A magyar rendőrség bevonása után ezért több magyar helyszínen tartottak házkutatást, köztük Budapesten, Kecskeméten és Zebegényben. Az európai nyomozási határozat szerint utóbbi, Pest megyei településen él az a K. L., akitől a gyilkos fegyvert beszerezték. Erre a vádlott vallomásán túl különböző „telekommunikációs adatok” is utalnak.

A férfi 3000 euróért adhatta el a pisztolyt, amivel végeztek a párral. A szlovák nyomozók szerint a fegyvert személyesen adta át az elkövetőnek, és korábban telefonos kapcsolatban voltak, feltehetően a részleteket egyeztetve. A fegyver beszerzésében szerepet játszhatott a kecskeméti K. I. R. is, aki Kuciak megölésének időpontjában, illetve azt megelőzően telefonon egyeztetett K. L.-lel.

A két magyar férfit több órán keresztül hallgatták ki, miután viszont egyelőre nem gyanúsították meg őket, tanúnak számítanak és szabadon távozhattak. A hvg.hu névtelenséget kérő forrása szerint a házkutatások nem hoztak átütő eredményt, miután a kérdéses fegyvereket egyelőre nem találták meg. Lefoglaltak viszont mobiltelefonokat, számítógépeket és más számítástechnikai eszközöket. A szlovák legfelsőbb ügyészség szerint egyébként fennáll a veszélye, hogy az orgyilkosságban részt vevő személyek továbbra is kapcsolatban vannak egymással, és bizonyítékokat semmisíthetnek meg.

Az aktuality.sk 28 éves újságíróját és barátnőjét, Martina Kusnirovát februárban ölték meg nagymácsédi otthonukban. Azt továbbra sem tudni, ki adta a megbízást a gyilkosságra, és egyelőre a 9 milliméter kaliberű fegyvernek sem bukkantak a nyomára. A zebegényi K. L. mellett a magyar származású A. Zoltánt gyanúsítják azzal, hogy ő adta le a lövéseket. Sofőrként segíthetett M. Marček, míg több érintettet A. Zsuzsova fizetett ki. A Kuciak-gyilkosságért összesen 70 ezer eurót fizethettek ki.