Majdnem harmincmilliárd forint már a kórházak adóssága

Majdnem harmincmilliárd forint már a kórházak adóssága

A Szent János Kórház (Fotó: György Zsombor)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Március végén megközelítette a harmincmilliárd forintot az egészségügyi intézmények adóssága, a február végi 22,8 milliárd forint után március 31-én 29,1 milliárd forint összegű kifizetetlen számla sorakozott náluk – idézi a Világgazdaság cikkét az MTI. E szerint az adósságállomány egy hónap alatt 6,3 milliárddal nőtt.

A Magyar Államkincstár (MÁK) legfrissebb adatai szerint a 604 adatszolgáltatásra kötelezett intézményből az adósok száma 294, ezek közül 152-nek van kizárólag 30 nap alatti tartozása. „A magyar fekvőbeteg-intézményrendszer beszállítóinak száma 4,5 ezer körüli” – közölte az Orvostechnikai Szövetség (OSZ) főtitkára.

Rásky László szerint a kifizetetlen számlákkal rendelkező cégek száma a járvány alatt nem csökkent, de vannak hangsúly-eltolódások. Így például megnőtt a higiénés szolgáltatások igénybevétele és a koronavírus-ellátáshoz kapcsolódó gyógyszer- és orvosieszköz-felhasználás. Hozzátette, hogy 40 milliárd forint körüli tartozásállomány általában már gazdálkodási nehézségeket okoz a cégeknek, de most a rendelésállományok csökkenése miatt már az adósság jelenlegi szintjét is megérzi a legtöbb szállító.

A lap cikk szerint ezért szövetség év közbeni kórház-konszolidációt szorgalmaz, illetve azt, hogy az orvostechnikai szektor megsegítésére a kabinet fizesse ki a cégek lejárt követeléseit.