Majdnem teljesen elfogyott a szamárköhögés elleni vakcina az országban

Majdnem teljesen elfogyott a szamárköhögés elleni vakcina az országban

Újszülött csecsemő (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ (NNGYK) adatai szerint hazánkban már minden megyéből jelentettek szamárköhögéses megbetegedést, eddig összesen 90 igazolt esetet találtak – írta a Hvg.hu. A betegek közül nagyon sok a kisgyermekek közül kerül ki, júliusban két csecsemő is belehalt a szövődményekbe. Mindkettőjüket otthonukból szállították kórházba, még egyikük sem kapott oltást. Galgóczi Ágnes, az NNGYK járványügyi főosztályának vezetője elmondta: Magyarországon, a kötelező védőoltási programnak köszönhetően körülbelül 99,9 százalékos az átoltottság. Ez azonban nem jelenti azt, hogy a betegség teljesen eltűnt volna, három–öt évente kialakulhatnak kisebb járványok.

Galgóczi felhívta a figyelmet, hogy az oltatlan és részlegesen oltott csecsemők érdekében javasolják a várandós édesanyák újraoltását a terhesség harmadik trimeszterében, az így megszerzett védelmet ugyanis ők át tudják adni a magzatnak. Egyúttal javasolják az újszülöttek ellátásában segítő családtagok újraoltását is.

A NNGYK elismerte, hogy a nagy érdeklődés miatt az eddigi szamárköhögés elleni vakcinakészlet majdnem elfogyott, így ezekben a napokban nehezebb hozzájutni az oltóanyaghoz, de ez hamarosan megváltozik. „A hétvégén várható egy újabb nagyobb szállítmány, ami a jövő hét elejétől már a patikákban lesz, addig egy kis türelmet kérünk azoktól, akik szeretnék magukat beoltatni” – jelezte Galgóczi Ágnes.