Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását

Manfred Weber: Uniós ellenőrzés alá kell vonni a helyreállítási alap felhasználását

Manfred Weber, miután megválasztották az Európai Néppárt csúcsjelöltjének 2018. november 8-án (Fotó: Facebook/EPP)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az Európai Számvevőszék, az Európai Bizottság és az Európai Parlament közvetlen ellenőrzése alá kell vonni a koronavírus-járvány gazdasági hatásainak ellensúlyozására tervezett helyreállítási alap forrásainak felhasználását – mondta Manfred Weber, az Európai Néppárt (EPP) európai parlamenti frakciójának vezetője a Welt am Sonntag című német lapban közölt interjúban. Az MTI beszámolója szerint a politikus kiemelte, hogy a számvevőszéknek, a bizottságnak és a parlamentnek hozzá kell férnie a támogatási alapból folyósított összegek tagállami könyveléséhez.

Az EU így nem csak a támogatott országok által biztosított adatokra támaszkodhatna. – Ebben az összefüggésben például a cseh miniszterelnökbe, Andrej Babisba vetett bizalmam erősen korlátozott – hangsúlyozta Manfred Weber.

Az Európai Bizottság május végén ismerteti javaslatát a tervek szerint ezermilliárd eurónál (355 ezer milliárd forint) is több támogatást biztosító helyreállítási alapról, amellyel kapcsolatban a frakcióvezető szerint az a legfontosabb, hogy a jövőbe mutató ügyeket finanszírozzanak. Így meg kell akadályozni, hogy a járvány miatt keletkezett költségvetési lyukak betömésére vagy a nyugdíjak kifizetésére használják a közösségi forrásokat olyan tagállamok, mint Olaszország vagy Spanyolország.

Szerinte inkább olyan programokra kell költeni, mint például egy összeurópai újgenerációs (5G) mobil távközlési hálózat kiépítése, amely hatalmas lökést adna a digitális szolgáltatásoknak és sok új munkahelyet teremtene, valamint olyan utasszállító repülőgép fejlesztésére, amelynek üzemeltetése révén csekély mértékben, vagy egyáltalán nem is jutna a légkörbe szén-dioxid.

Weber kiemelte, az EU nem nézheti tétlenül, hogy a pekingi vezetés „szisztematikusan kiüresíti a véleményszabadságot” az országban, és fel kell lépni a koronavírus-járvány miatt legyengült európai társaságok megkaparintására törekvő kínai vállalatokkal szemben. Fel kell ismerni, hogy a kínai cégek, esetenként állami pénzekkel megtámogatva, egyre erőteljesebben igyekeznek felvásárolni a válság révén alacsonyabb áron megszerezhető vagy nehézségekkel küszködő uniós vállalatokat. Ennek a „bevásárló körútnak” véget kell vetni, az európai vállalkozások védelmében legalább egy évre átvételi moratóriumot kell bevezetni – tette hozzá.