Már a strandokon is ránk vadásznak a kullancsok

Már a strandokon is ránk vadásznak a kullancsok

Kullancs (Forrás: Unsplash)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem beszélhetünk kullancsszezonról, mert már egész évben tart. Ráadásul a kullancsok bárhol, akár a strandokon is feltűnhetnek. Kapiller Zoltánt, a Magyar Kullancsszövetség elnökét kérdeztük arról, mire számíthatunk, mit tehetünk. Ami a legfontosabb: az idő. Hogy a kullancs minél kevesebb időt töltsön a testünkben.

Több helyen is beszámoltak róla, hogy elindult a kullancsszezon, de vajon beszélhetünk erről, vagy a klímaváltozás tükrében most már egész évben kullancs szezon van? – kérdeztem Kapiller Zoltán István acaro-entomológust, a Magyar Kullancsszövetség Közhasznú Egyesület elnökét. Mint mondta, a szezon most már egész éven át tart. Márciustól augusztusig van a kullancsok nagy rajzási időszaka, mostanában, júniusban lehet a legtöbbet találni belőlük a természetben, illetőleg ők találnak ránk. Augusztus végén egy-két hétre a kánikula időszakára elhúzódnak, és akkor szeptembertől novemberig egy kisebb rajzási időszakuk van. Mind a két rajzási időszak egy-egy szaporodási ciklust is jelent, tehát hatványozódik a számuk. De télen is, ha nincs hó, nincs talajmenti fagy, itt vannak közöttünk.

Fürdőruha alatt, a nyaraló udvarán

Ha földrajzilag vizsgáljuk az előfordulásukat, akkor Magyarország egészén bármikor, illetve bárhol találkozhatunk velük, gyakorlatilag bármilyen zöldövezetben. A kiskertektől a közintézmények parkján át egészen az erdőkig, mezőkig – bárhol. Kapiller Zoltán szerint a parkosabb strandok a legszeretettebb területeik. Éppen ezért azt javasolja, hogy rendszeresen ellenőrizzük a fürdőruha alatti területeket, mert a kullancsok ezeket a helyeket nagyon szeretik. Ő maga is kullancstámadás áldozata volt a közelmúltban, miközben fürdőgatyában autót mosott a nyaralója udvarán. 

A balatoni fesztiválozóknak a doktor azt javasolja, jó lenne, hogyha kedvelt időtöltésük lenne a szeméremtájék átböngészése is, mert a közhiedelemmel ellentétben a Lyme-kór szexuális úton, a nyálkahártya sérüléseken át emberről emberre is terjed. A Magyar Kullancsszövetség kutatói az elmúlt évekhez hasonlóan kullancsgyűjtést végeztek Magyarország több tájegységén (erdőn, mezőn és a települések közterületein). Döbbenten konstatálták, hogy egyes (urbanizált) helyeken megtöbbszöröződött a kullancspopuláció, ez sajnálatosan a különféle fertőzések, első sorban a Lyme-borreliosis (a Semmelweis Egyetem leírása itt elérhető a Lyme-kórról) fertőzöttek számának növekedését is magával hozhatja azok körében, akik zöldövezetben töltik szabadidejüket, vagy végzik a munkájukat.

A Kullancsszövetség kutatói nem csak tavasztól-őszig kutatják a felszíni kullancsokat és az általuk terjedő kórokozókat. Csapatuk a téli hónapokban a Budapest környéki barlangokban telelő denevéreket és a bennük található „denevér kullancsokat” vizsgálta, melyek szintén jelenthetnek járványügyi veszélyt az emberekre és társállataikra egyaránt – figyelmeztetett az acaro-entomológus

Nem egy kullancs, a közönséges (latin neve (Ixodes ricinus), hanem 42 faja van az országban, ezek közül egy tucat támadja meg az embert meg a társállatait, a többiek azok csak bizonyos erdei állatokat. Arra a kérdésre, hogy az elmúlt öt-tíz évben emelkedett-e az országban jelenlévő kullancsfajok száma, a szakember azt válaszolta, hogy vannak behurcolások. Különféle termékek, haszonállatok importja, a vándormadarak, a turisták, a turisták társállatai, mind kockázati tényezőt jelentenek. 

Az ELKH Ökológiai Kutatóközpont (ÖK) Evolúciótudományi Intézete 2023-ban is folytatja a Magyarországon nem őshonos Hyalomma kullancsok hazai megjelenését kutató, 2021-ben elkezdett Kullancsfigyelő programját – olvasható a szervezet honlapján. A program keretében a kutatók a lakosság bevonásával már kora tavasztól gyűjtik az adatokat az országban újonnan megjelenő veszélyes fajokról. A 2021-ben indult Kullancsfigyelő program célja a klímaváltozás hatására hazánkban is megjelenő nem őshonos – különösen a Hyalomma – kullancsfajok, és az esetlegesen hordozott kórokozóik vizsgálata. Ezek a fajok számos patogén terjesztésére képesek, melyek közül kiemelkedik az akár 30 százalékos halálozási aránnyal járó krími-kongói vérzéses láz vírusa. Hazánkba vándormadarak útján érkeznek, eredeti élőhelyük Magyarországtól jóval délebbre található, ám a klímaváltozás miatt a közép- és észak-európai éghajlat is egyre inkább megfelelő számukra. A Hyalomma-k nagyobbak és gyorsabbak a hazai kullancsoknál, pajzsuk egyszínű, sötét, lábuk látványosan sávozott. A kutatás első évében hazánkban mindössze két Hyalomma kullancsot azonosítottak, 2022-ben viszont már kilenc példányról érkezett bejelentés.

A Kullancsszövetségnél vizsgálják a kullancsok fertőzöttségi hányadát is: jelen állás szerint nagyságrendileg minden második fertőzött, jellemzően a Lyme-kórt okozó baktériumfajtákkal. A kullancs csípésével terjedő másik súlyos betegség a vírusos agyhártyagyulladás, amely kortól függetlenül mindenkinél kialakulhat. 

Kullancsvizit óránként

Éppen ezért Kapillár Zoltán szerint rendkívül fontos az óránként, másfél óránként megtartott kullancsvizit mondjuk a strandok öltözőjében. Aki a természetet járja, akárhogy is védekezik a kullancsok ellen, próbálja elkerülni a susnyás, bozótos részeket, közlekedjen a turistautakon. És ha be is fújta magát kullancsriasztóval, akkor is tartson egy-másfél óránként kullancsvizitet. Ez a probléma legfőbb része, hogy az emberek úgy szokták elrontani, hogy nem foglalkoznak ezzel az egy-másfél órával, és órákig vagy napokig van bennük a kullancs – mondta a szakember. Ugyanis ha sokáig rögzül a kullancs a bőrben, akkor már biztosan fertőz. Ez egy nagyon fontos kérdés, a másik pedig az eltávolítás módja. Nagyon sokan csipesszel, körömmel tépi ki a kullancsot, és nem számolnak azzal, hogy a kullancs is egy érző lény, és hogyha megszorítják, és addig még fertőző nyálat nem köpött az áldozatába, akkor pont a kínlódás közben fogja ezt megtenni, ezért csak a patikákból beszerezhető kullancseltávolító kanállal szabad eltávolítani, mert az az eszköz nem szorítja meg a kullancs testét. Ugyanez vonatkozik a zsíros krémekre, olajokra, kölnikre: öklendezésre késztetik a kullancsot, amiből fertőzés lehet. A kullancsokat tehát mindenféleképpen patikákból beszerezhető kullancskannállal kell eltávolítani – hívta fel a figyelmet Kapiller Zoltán István. Ez az egyetlen eszköz, ami fertőzésveszély-mentes. A megelőzésben a rendszeres testellenőrzés mellett a kémiai, kullancs elleni készítmények jöhetnek szóba, az egész testet bekenve. Érdemes kalapot viselni, ami alá be kell tűrni a hajat, és azt is, a teljes ruházattal, hosszújjú pólóval, hosszúszárú, zokniba betűrt nadrággal együtt lefújni a készítménnyel.

A kitépés egyébként azért is szerencsétlen megoldás, mert egyszerre két fertőzöttet eredményezhet, azt, akibe belemászott a kullancs és azt, aki kitépte, mert a körmei közt szétfröccsenő állat a körömágyi sebeken keresztül fertőzi meg őt. 

A kullancsok nemcsak az emberre, de a társállatainkra is komoly veszélyt jelentenek. Már extrém testrészeket is támadnak a házikedvencek körében, amire korábban nem volt példa, az idei tavasszal sajnos ez már mindennapos eset – hívta fel a figyelmet a Kullancsszövetség elnöke. Az ilyen eseteket ábrázoló fényképeken látszik, hogy kullancs akár a kedvenc szemgolyójában, a kutya ínyében is előfordulhat. Érdemes tehát őket is valamilyen szerrel védeni.