Már negyedmilliónál is több határsértőt fogtak el a rendőrök a déli határon

Már negyedmilliónál is több határsértőt fogtak el a rendőrök a déli határon

Elfogott határsértők (Forrás: police.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már több mint 250 ezer illegális migránssal és az őket segítő embercsempészekkel szemben intézkedtek a rendőrök idén a déli határszakaszon. Tavaly ugyanekkor ez a szám kevesebb mint a fele, 109 ezer volt.

A rendőrségi tájékoztatás szerint amellett, hogy egyre több dolguk akad, a határsértők fokozódó agressziójával is meg kell küzdeniük. A határvédők napi szinten találkoznak létrán átmászó, egyenruhásokat megdobáló – szavaik szerint „egyre gátlástalanabb” – illegális migránsokkal, akik jellemzően a rendőrségi, honvédségi járműveket, kamerákat rongálják meg különböző nagyságú kövekkel, karókkal, fadarabokkal, tégladarabokkal. Ezzel jelentős anyagi kárt okoznak.

Emellett – mint írták – az embercsempészekre az utóbbi időben jellemző, hogy ha rendőri ellenőrzés gyanúját sejtik, akkor erőszakos módon lépnek fel, igyekeznek kivonni magukat az intézkedés alól, és az illegális migránsokat hátrahagyva menekülnek. Idén eddig 1730 embercsempészt fogtak el, tavaly ugyanebben az időszakban ez a szám 1109 volt.

Legutóbb éppen néhány napja torkollott lövöldözésbe egy ilyen eset: a rendőrök bűnügyi információk alapján ellenőrizni akartak egy főváros felé haladó magyar rendszámú kisteherautót az autópályán, de a jármű nem állt meg, és a kocsiból több lövést adtak le a rendőrautó irányába. A rendőrök tovább követték a járművet, amely végül Budapest határában megállásra kényszerült. A kisteherautóban 21 illegális bevándorló utazott, aki szír állampolgárnak vallotta magát. A lövöldözésben senki nem sebesült meg.

A rendőrség beszámolója végén leszögezte, hogy a magyar rendőrök és határvadászok a katonákkal, polgárőrökkel, fegyveres biztonsági őrökkel, külföldi társszervekkel közösen – a megnövekedett migrációs nyomás és az embercsempészek számának emelkedése ellenére is – védik Európát, a schengeni térséget és Magyarország államhatárait.

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

„Ha Rákay Philip nem sértődik meg, én régebb óta tervezem a Petőfi-filmem”

Ha Petőfi egyszer csak felbukkanna 2024-ben, Orbán Viktornak nem is kellene olyan nagyon erőlködnie, hogy meggyőzze őt a NER igazáról – mondta a költő visszatéréséből féktelen szatírát gyártó animátor, aki szerint az alkotását talán még Bayer Zsolt is nevetgélve nézné. A YouTube-on két hete bemutatott videó nagyot megy, eddig több mint 110 ezren látták, és hamarosan jön a folytatás. Mitől különleges hely a Szondi utca, hogyan fordul „a teremtője” ellen Petőfi, mi a baj Gyurcsánnyal, miért gesztikulál olyan hevesen Tölgyessy Péter és hogyan lett ekkora a siker a videó? Erről kérdeztük az animáció alkotóját, aki örül a pozitív visszajelzéseknek, bár felkészült az ellenkezőjére is, őrzi anonimitását, a közönségtől pedig csak madártejet vár támogatásként.