Marad a riasztás szinte az egész országra

Marad a riasztás szinte az egész országra

Zivatarlánc felhőzete Nagykanizsa felett 2020. március 3-án, képünk illusztráció. (Fotó: MTI/Varga György)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A hétfői időjáráshoz hasonlóan kedden is egyaránt lehet számítani napsütésre és zivatarra is – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzéséből.

A tájékoztatás szerint kedden délelőtt több-kevesebb napsütésre szinte mindenütt számítani lehet, de a nyugati megyékben néhol zárt felhőzet is lehetséges. Késő délelőtt ugyanakkor már erőteljessé válik a gomolyfelhő-képződés. Délután, estefelé többfelé és ismétlődő jelleggel várható zápor, zivatar, de a nyugati tájakon eső is előfordulhat. Mérsékelt marad a légmozgás, de intenzív zivatarok környezetében erős vagy viharos széllökések előfordulhatnak.

Az ország szinte egész területére citromsárga, azaz a legenyhébb riasztási fokozat van kiadva. Várhatóan előbb keleten, illetve a Duna-Tisza-közén, délutántól már a Dunántúl keleti felén is képződnek zivatarok, felhőszakadással kísért zivatarok. Az intenzívebb zivatarok keleten és az ország középső részén várhatóak. A lassan áthelyeződő csapadékgócokból több helyen is kialakulhat 20-30, néhol 50 millimétert meghaladó csapadék. Lokálisan nagy méretű jég és 60-70, esetleg 80-90 km/h-s szélroham is előfordul.

A legmagasabb nappali hőmérséklet általában így is 20 és 28 fok között várható, nyugat felé haladva számíthatunk az alacsonyabb értékekre.