Márki-Zay a Newsweeknek: Hiszek abban, hogy minden önkényuralmi rezsim véget ér egyszer

Márki-Zay a Newsweeknek: Hiszek abban, hogy minden önkényuralmi rezsim véget ér egyszer

Márki-Zay Péter (Fotó: Halász Nóra/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Csak neki van esélye eltávolítani a hatalomból Európa „legveszélyesebb politikusát” – mondta Márki-Zay Péter a Newsweeknek, a cikket a Hvg.hu szemlézte. Az ellenzék miniszterelnök-jelöltje világossá tette, hogy a győzelme az egyetlen esély arra, hogy a demokrácia életben maradjon Magyarországon. Márki-Zay Péter szerint a választások nem tisztességesek és nem szabadok, a helyzet ugyanis egyre rosszabb lett Magyarországon az elmúlt 11 évben. „Tényleg élet-halál kérdése” – mondta a jövő évi választásokról.

A lap bemutatja Márki-Zay politikai karrierjének eddigi állomásait, 2018-as hódmezővásárhelyi polgármesteri győzelmét, valamint az előválasztáson elért eredményét. Megjegyzik azt is, hogy Márki-Zay párt nélküli vezető, egy outsider, akinek – bár ez teljesen valószínűtlennek tűnt – így is sikerült a hatpárti ellenzéki összefogás élére kerülnie. Ez részben azért is történhetett meg, mert kívülállóként nem tapadt rá a korrupció és más botrányok bélyege.

Márki-Zay reméli, hogy a jövő évi választásokig begyógyulnak az előválasztási küzdelemből adódó sebek, mert csak egy erős szövetséggel van esélyük Orbán ellen. Ha győz, a prioritásai között szerepel majd, hogy Magyarországot szabadítsák fel a korrupció alól, és az is, hogy állítsák vissza a demokráciát, és fontosnak tartja egy új alkotmány elfogadását népszavazás útján.

A hagyományosan konzervatív és katolikus miniszterelnök-jelölt az Orbán-rezsim ellenében védelmébe veszi az LMBT-közösséget, és elkötelezett abban is, hogy helyre hozza az ország kapcsolatait az Európai Unióval. Azt is hangsúlyozta, hogy elkötelezett az észak-atlanti szövetség és Nyugat-Európa mellett, megjegyezve, hogy több évig élt az Egyesült Államokban, illetve Kanadában. Mint hozzátette, ideje felülvizsgálni Orbán közeli kapcsolatait Oroszországgal és Kínával. 

Ami a migrációt illeti, meg van győződve arról, hogy „Orbán óriási biztonsági kockázatot jelent Európára nézve”. Szerinte százezreket engedett át Magyarországon úgy, hogy nem ellenőrizték a papírjaikat. Márki-Zay az ellenőrizetlen migrációt elfogadhatatlannak tartja, az EU-nak is Kanadától, Ausztráliától és az Egyesült Államoktól kellene tanulnia e téren. Az uniónak mindent meg kell tennie azért, hogy megállítsa a terroristák beszivárgását, mert emiatt Orbán és a hozzá hasonlók népszerűsége csak növekedni fog. – Meg kell állítanunk a gyűlöletkampányt, de annak is elejét kell vennünk, hogy terroristák jöjjenek Európába – szögezte le a politikus, akit egyébként a Newsweek a magyar politika új szupersztárjának nevez.

„Nem tudom felidézni, mikor tartottam Orbán politikáját legitimnek vagy fairnek” – mondta Márki-Zay, amikor a 2022-es választásokkal kapcsolatos várakozásairól kérdezték. Úgy írta le Orbánt, hogy kétségtelen tehetségét nem jó, hanem gonosz módon használta fel, és egy autokratikus rendszert épített fel, amit a Halálcsillaghoz hasonlított a Csillagok háborújában.

Szerinte a következő hónapok sokat elárulnak majd, a legtöbb választási csalást  ugyanis a választások előtt követik el. Márki-Zay szerint Orbán „maffia-államának” része a szájkosárral ellátott sajtó, az ellenfelek megfélemlítése, a félelemre építő kampányok. Hozzátette ugyanakkor, hogy vannak módszerek, amelyekkel küzdeni lehet az ellen, hogy a választások tisztességtelenek és nem szabadok.

„Hiszek abban, hogy minden önkényuralmi rezsim véget ér egyszer. Ez a rendszer nem tarthat örökké. Magyarország nemcsak mind korruptabb lesz, hanem egyre szegényebb is. A magyarok, előbb vagy utóbb észbe kapnak” – mondta. – A mi feladatunk, hogy felébresszük őket, mielőtt még túl késő lenne.”

Az ellenzéki miniszterelnök-jelölt szerdán a CNN-nek adott interjút, ahol szintén beszélt az Orbán-rezsim lebontásának szükségességéről, illetve arról is, hogy mire számít, hogyan próbálja majd a Fidesz a kampányban megtörni az ellenzék egységét.