Márki-Zay Péter: Támogatjuk Magyar Pétert, ha akarja, ha nem

Márki-Zay Péter: Támogatjuk Magyar Pétert, ha akarja, ha nem

Márki-Zay Péter (Fotó: Malatinszky Dávid)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hazafias kötelesség támogatni Magyar Pétert egészen addig, amíg ő is a rendszerváltásért küzd – erről beszélt a Mindenki Magyarországa sajtótájékoztatóján Márki-Zay Péter. A korábbi miniszterelnök-jelölt bejelentette egyúttal pártja EP-programját, amelynek sarokköveit az igazság, egészség, biztonság és a tervezhető jövő jelentik. Céljuk például, hogy az Európai Unió pályázati forrásai közvetlenül jussanak el kis- és középvállalkozásokhoz. Szóba került az önkormányzati választás is. Márki-Zay szomorúan említette, hogy hiába támogatták kezdettől fogva az előválasztást, ez kevés helyen jön végül össze. De példaként nevezte meg Kecskemétet és Soroksárt, ahol saját, civil jelöltjeik vannak.

A sajtótájékoztatón a mozgalom tagja, Bojtos István kijelentette azt is, hogy a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) elvette az MMM logóját. Az önkormányzati választáson ugyanis csak a párt lehet az ajánlószervezet, a mozgalom nem. A Mindenki Magyarországa Néppárt logóját pedig az NVB befogadta, a mozgalomét viszont nem. Az Alkotmánybíróság kérelmüket elutasította, így most Strasbourghoz fordulnak.

Márki-Zay beszélt Magyar Péter indulásáról is. A volt kormányfőjelölt kijelentette, nyitottságukat fejezték ki Magyar Péter felé, mindenben támogatni fogják. Még akkor is így tesznek, ha nem kéri, sőt, akkor is, ha nem akarja. A Mindenki Magyarországa Néppárt kampányfőnöke, Szalma Botond azt mondta, együttműködési felajánlással fordulnak Magyar Péterhez. Szalma Botond szerint Magyar arról beszél, amiről hosszú évek óta ők is. Kormánybuktatás mellett rendszerváltást szeretnének, aminek része az elszámoltatás is.

Érdekes ugyanakkor, hogy Márki-Zay Péter húsvétkor még azt állította egy őt sms-ben megkereső embernek, hogy Magyar Péter valójában Lázár János embere. A Pesti Srácok számolt be róla, hogy valaki Korányi Dávidnak kiadva magát üzent Márki-Zaynak. Szóba került Magyar támogatása is, mire Márki-Zay ezt írta: „MP Lázár embere”. A lap beszélt Hódmezővásárhely polgármesterével, aki elismerte az sms-ek eredetiségét. Mint mondta, egy idő után rájött, hogy valójában nem Korányi keresi, csak valaki megtréfálta. Arra a kérdésre, hogy miért gondolja Magyart a miniszter emberének, azt mondta: ez egy szóbeszéd, amit egy parlamenti képviselőtől is hallott, és más, gyanúsnak vélt esemény is ezt támaszthatja szerinte alá. De a PS-nek már nem fogalmazott kijelentő módban, csak hallomásként a dologról. A kérdésre, hogy akkor is támogatná-e Magyart, ha tényleg Lázár embere lenne, azt mondta: igen, mert ha Lázár megpuccsolná Orbánt, akkor utána az előbbit már könnyebb volna leváltani.