Márki-Zay Péter: Tízezren töltötték ki az általuk indított nemzeti konzultációt

Márki-Zay Péter: Tízezren töltötték ki az általuk indított nemzeti konzultációt

Márki-Zay Péter az ellenzéki vereség után 2022. április 3-án (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már csaknem tízezren töltötték ki a Márki-Zay Péterék által elindított civil nemzeti konzultációt – a politikus ezt a Facebook oldalán jelentette be vasárnap este. Január közepéig várják a válaszokat, egyúttal aktivistákat is várnak, hogy pultokat állítsanak fel és segítsenek az embereknek a kitöltésben.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, három héttel a kormány által indított nemzeti konzultáció elindítása után a Mindenki Magyarországa Mozgalom is meghirdette a maga nemzeti konzultációját. A „civil” nemzeti konzultáció szerkezetében és megjelenésében a kormányéra emlékeztet: sötétkék háttéren jelennek meg a pontokba szedett, a Fidesz-KDNP-ről, illetve az ország helyzetéről szóló helyzetértékelések, majd jön a kérdés, és az igen-nemre szűkített válaszlehetőségek. Íme egy példa: „Putyin februárban háborút indított Ukrajna ellen, aminek leállítása érdekében az Európai Unió szankciókkal sújtja Oroszországot. A kormány állítása szerint a szankciók nem működnek, és a rekordszintű magyarországi inflációért és a forint gyengüléséért azok a szankciók a felelősek, amelyeket Orbán Viktor egytől egyig megszavazott.” A feltett kérdés pedig a következő: „Ön szerint Orbán Viktor becsapja az választókat, amiért az általa most támadott valamennyi szankciót egytől egyig megszavazta Brüsszelben?”.

Az akció bejelentése előtt Márki-Zay Péter már napokkal jelezte, hogy készülnek valamire, csak akkor még nem árulta el, hogy mire. Ő maga is elmondta vasárnap este, hogy tudja, sokan a pártalapítás bejelentését várták, de ez most sokkal fontosabb.

A politikus videójában beszélt arról is, hogy a Fidesz megbuktatásához ellenzéki kerekasztalra van szükség, ahogyan az a rendszerváltás előtt is volt. Nem is kell egyetérteniük az ott ülőknek, neki sem kell szerinte a Demokratikus Koalícióval, amelyről egyébként azt mondta, hogy együttműködik a Fidesszel. Habár nem támasztotta alá a kijelentését, úgy fogalmazott: „ebben a kampányban is megállapodtak, hogy Gréczy Zsolt visszajöhet, cserébe a fideszes meleg miniszterek ügyét ejti a DK”. Márki-Zay Péter szerint három dologban kell mindössze az ellenzéki kerekasztal résztvevőinek egyetérteniük: az alkotmány, a választási rendszer és a médiatörvény megváltoztatásában.

Címkék: Márki-Zay Péter