Márki-Zay Péter: Ungár Péter a legnagyobb áruló

Márki-Zay Péter: Ungár Péter a legnagyobb áruló

Márki-Zay Péter és Szerető Szabolcs műsorvezető a Kompország felvétele előtt (Fotó: Magyar Hang/Beliczay László)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Ki merem mondani: Ungár Péter a legnagyobb áruló az ellenzéki oldalon – jelentette ki Kompország című műsorunkban Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországa Néppárt elnöke, a 2022-es országgyűlési választások ellenzéki miniszterelnök-jelöltje. A politikus ezt a külföldről érkező kampánypénzek kapcsán mondta, amikor szóba került, hogy egyes ellenzéki pártok vezető politikusai úgy nyilatkoztak, nem tudtak a pénz létezéséről. Ungár például azt mondta, dermesztő ez az összeg. – Én nem voltam minden héten ott a Hold utcai kampányközpontban, mert jártam az országot, de Ungár Péter igen. Ő a legszorosabban felügyelte az ellenzéki kampányt – fejtette ki Márki-Zay, aki szerint az LMP-s politikus azért mondta ezt, mert ezt adta ki neki a Fidesz.

A kampánypénzek kapcsán kijelentette, minden törvényesen és átlátható módon zajlott, tiltott pénzekről szó sem lehet, hiszen az MMM akkor még csak mozgalom volt, pártként nem létezett. Ennek ellenére a pártfinanszírozásnak is megfeleltek, mivel csak magyar állampolgárok utaltak a számlára, és mindennek nyoma volt. – Egyik hatóság sem talált semmit, és nem is fognak, mert nem történt semmi törvénytelen – szögezte le.

A 2022-es ellenzéki választási vereség fő okaként a Gyurcsány–jelenséget és a háborús hisztériakampányt jelölte meg. – Hibáztam én is – mondta –, de nem ezen múlott. Szerinte nem az volt a lényeg, hogy ő mit mondott, mert „ezek bárkiről bármit elhitetnek”. „Hiába mondtam el minden este a propagandisták kérdésére, hogy nem zárnám el a gázcsapokat, mégis az jutott el az emberekhez, hogy Márki-Zay ezt akarja tenni. Soha nem mondtam azt sem, hogy magyar katonákat akarunk küldeni Ukrajnába, mégis mindenki ezt hitte” – fejtette ki, majd hozzátette: amivel Orbán riogatott, hogy az ellenzék fogja megcsinálni, ha hatalomra kerül, azt azóta a Fidesz mind megcsinálta. Hozzányúlt a rezsicsökkentéshez, megszorításokat vezetett be, megszavazta, hogy az Európai Unió katonai segítséget adjon Ukrajnának. Mégsem történt semmi. „Ha mi győzünk, és ennek csak a töredékét megcsináltuk volna, olyan lejárató kampányt kaptunk volna a nyakunkba, hogy fél év után visszajött volna a hatalomba a Fidesz” – mondta. Márki-Zay azt is kijelentette, meggyőződése, hogy ha szűken nyertek volna, lettek volna olyan megzsarolt ellenzéki képviselők, akik ellene szavaztak volna, és még a miniszterelnökségig sem jutott volna el.

A politikus Orbán Viktor leválthatósága kapcsán kijelentette: aki azt gondolja, hogy 2026-ban Orbán Viktor demokratikus választást fog rendezni, az hazudik. Orbán nem az általa rendezett választásokon, a saját maga által hozott szabályok között fog megbukni. Akkor bukik meg a rendszer, amikor a mostani homofób, xenofób és elvakult hívei ellene fordulnak. Orbánt a saját hívei fogják vasvillával elkergetni – szögezte le.

Arra a kérdésre, hogy ha Orbánt nem lehet legyőzni, miért alapított most pártot, azt mondta: most olyan helyzet van, amikor büntetlenül lehet pártot alapítani, az európai parlamenti választás ugyanis listás, nincs szükség összefogásra. Céljuk, hogy legalább egy, de akár több képviselőt is küldhessenek Brüsszelbe. Úgy gondolja, hogy meg fogják ugorni az öt százalékot. Hódmezővásárhelyen újra elindul a polgármesteri székért, úgy érzi, helyben legyőzhető a Fidesz, mert az emberek ismerik, tudják, mit csinál ő, és mit a fideszesek. Ahhoz azonban, hogy Orbánt országosan le lehessen győzni, rendszert és kultúrát kell váltani szerinte.