Másodfokon enyhítettek Budaházy György büntetésén

Másodfokon enyhítettek Budaházy György büntetésén

A terrorcselekménnyel vádolt Budaházy György az ellene és társai ellen indult megismételt elsőfokú eljárás tárgyalásán a Fővárosi Törvényszéken 2019. február 6-án (Fotó: MTI/Szigetváry Zsolt)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Másodfokon hat év fegyházbüntetésre mérsékelték Budaházy György büntetését a hosszú évek óta húzódó Hunnia-perben. A többi vádlott büntetését is csökkentették – számolt be róla a Telex.

Mint írták, Budaházy büntetésébe beleszámít az eddig börtönben töltött idő egy része. Ezen felül eltiltották öt évre a közügyektől is. A másodrendű és harmadrendű vádlottat öt és fél évre ítélték, a negyed- és ötödrendű, valamint a nyolcadik és kilencedik rendű vádlott öt-öt évet kapott. 

A lap szerint az ítélethirdetésre elmentek Budaházy támogatói is, így például Morvai Krisztina volt EP-képviselő, Gaudi-Nagy Tamás ügyvéd, Zagyva György Gyula volt parlamenti képviselő, Toroczkai László, a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakciójának vezetője és Kisberk Szabolcs, a Mi Hazánk sajtófőnöke is.

Budaházy Györgyöt a Fővárosi Törvényszék tavaly márciusban megismételt büntetőeljárásban első fokon tizenhét év fegyházra ítélte az úgynevezett Hunnia-perben, amelyben – egyebek mellett – bűnszervezetben elkövetett terrorcselekményekkel vádolják. Még az első, 2016-os elsőfokú ítéletben a Fővárosi Törvényszék azt állapította meg, hogy Budaházy György és egy társa indította útjára a Hunnia Mozgalmat, hogy az őszödi beszéd nyilvánosságra kerülése, illetve a 2006-os ősz után tovább szítsák a feszültséget. Az ítélet szerint nyíltan szembe akartak szegülni az akkori kormánnyal és az általuk nem tolerált társadalmi csoportokkal, ezért több kormánypárti országgyűlési képviselő ingatlana ellen Molotov-koktélos támadásokat intéztek. A Fővárosi Ítélőtábla ugyanakkor hatályon kívül helyezte az ítéletet, mert súlyos gondok voltak az eljárással, többek között az indoklásból kimaradt több bizonyíték értékelése is, ezt követte az idén márciusi döntés.

Tavaly Novák Katalin köztársasági elnök pedig úgy döntött, kegyelmet ad az ügy hét vádlottjának is, erről itt írtunk.