Mától a rubel a hivatalos fizetőeszköz Herszonban az oroszok szerint, a lakosság azonban ellenáll

Mától a rubel a hivatalos fizetőeszköz Herszonban az oroszok szerint, a lakosság azonban ellenáll

Rubel (Forrás: Pixabay)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnaptól az orosz rubel a hivatalos fizetőeszköz Herszonban, legalábbis a dél-ukrajnai város feletti irányítást átvevő oroszok szerint.

Herszon ukrán polgármestere, Ihor Kolihajjev, akit nemrég távolítottak el az orosz hatóságok a pozíciójából, azt nyilatkozota a BBC-nek, nem hiszi, hogy ez lehetséges, mivel a térségben működő bankrendszer ukrán, nem pedig az orosz.

A hírek szerint sok lakos megpróbál a lehetőségei szerint szembeszállni az orosz erőkkel. Herszon környékén már rubelben fizették ki a nyugdíjakat, de az emberek visszaváltották a pénzt ukrán hrivnyára.

„Szerintem a legtöbben elmennek innen, ha bevezetik a rubelt” – nyilatkozta a BBC-nek egy helyi lakos. „Még működnek pénzváltók a városban. Ha nekem rubelben fizetnek, akkor megyek és beváltom hrivnyára, ahogy szerintem mások is” – közölte az Olga néven nyilatkozó nő.

A Ria orosz állami hírügynökség szerint a hét elején az orosz erők új városvezetést neveztek ki Herszonban, mert az ukrán tisztviselők „nem működtek együtt” a megszálló erőkkel.