Még a kormánypárti szavazók negyede is egyetért az uniós szankciókkal

Még a kormánypárti szavazók negyede is egyetért az uniós szankciókkal

A Miniszterelnöki Sajtóiroda által közreadott képen Orbán Viktor miniszterelnök és Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság új elnökének találkozója Brüsszelben 2019. augusztus 1-jén (Fotó: MTI/Miniszterelnöki Sajtóiroda/Szecsõdi Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

– Még a Fidesz-KDNP szavazók negyede is egyetért az Európai Unió Oroszország elleni szankcióival – derül ki a Republikon Intézet legfrissebb kutatásából. A kutatás 1000 fő telefonos megkérdezésével készült február 10-15. között. A kutatás nem, életkor, iskolai végzettség és településtípus szerint reprezentatív az ország felnőtt lakosságára.

Az intézet közleménye szerint szemben a kormány állításával, amelyet a nemzeti konzultáció eredményeire alapoznak, miszerint a magyarok 97 százaléka ellenzi a szankciókat, a válaszadók 46 százaléka egyetért a szankciókkal, és csak 32 százalék ellenzi azokat. Élesen elválik az ellenzékiek és Fidesz-szavazók véleménye a szankciók kérdésében, míg a 2022-ben együttműködő ellenzéki pártok (DK, Momentum, MSZP, LMP, Jobbik, Párbeszéd) szavazóinak több, mint kétharmada (68%) támogatja, addig a Fidesz-KDNP szavazóinak 60 százaléka elutasítja a szankciókat.

Azonban nem minden fekete-fehér, a Fidesz-KDNP szavazók 23 százaléka, azaz közel egynegyede valójában támogatja a szankciókat, és kevesebb, mint kétharmaduk ért egyet a szankcióellenes narratívával, továbbá a hatpárti ellenzék szavazóinak 7 százaléka is ellenzi a szankciókat.

A kutatás arra is kitért: az biztos, hogy a háború 2022 februári kitörése óta csökkent azoknak az aránya, akik az Oroszország elleni határozott fellépést támogatják; egy 2022 márciusi kutatásunk során még a válaszadók közel kétharmada Ukrajna feltétel nélküli támogatását és a határozottabb fellépést választotta, szemben a mostani, 46 százalék szankciópárti válaszadóval. 

A teljes elemzés itt olvasható.