Még a Kutya Párt társelnöke sem tudta, hogy „passzivistájukat” megkörnyékezte egy fideszes

Még a Kutya Párt társelnöke sem tudta, hogy „passzivistájukat” megkörnyékezte egy fideszes

Kovács Gergely (Fotó: Végh László/Magyar Hang)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem tudott Kovács Gergely, a Magyar Kétfarkú Kutya Párt társelnöke arról, hogy Aleva Mártát megkereste egy fideszes politikus, hogy indulásra biztassa a fővárosi XVIII. kerületben. Előzőleg a Válaszonline mutatta be: a kerületi polgármesteri széket megcélzó Lévai István Zoltán – a kormánypárt választókerület elnöke – ötmillió forintot is hajlandó lenne fizetni a kutyapártos Aleva Mártának, ha utóbbi is elindulna a választáson, csökkentve a jelenlegi polgármester,a DK-s Szaniszló Sándor esélyeit. Aleva az ajánlat kapcsán látszólag érdeklődést mutatott, találkozott a politikussal, de elmondása szerint csak azért, hogy bemutassa, hogyan kívánja pénzelni a kormánypárt az ellenzéket. A fideszes politikus és Aleva Márta találkozóját fénykép örökítette meg, sőt, a portál szerint hangfelvétel is rögzítette a Lévai István kísérletét.

Kovács Gergely lapunk érdeklődésére arról beszélt, hogy csak vasárnap este értesült a történtekről a portál beharangozó posztjából. Ezt követően beszélt Aleva Mártával. – Teljes mértékben az ő magánakciója volt, igen bátor akció, ami összességében jól sült el. Nem tudom, hogyan reagáltunk volna, ha előzetesen tudtam volna róla – magyarázta a viccpárt elnöke. Megkérdeztük: tart-e attól, hogy a Fidesz vajon ezen az alapon megpróbálja-e majd a jövőben felhasználni a Kutyapártot hasonló célból, vagyis hogy az ellenzéki szavazatokat megosszák. A Kutyapárt elnöke abban bízik, ha hasonló történne, annak híre időben eljut hozzá. – A passzivistáinknak elmondjuk, hogy ha ilyesmit tapasztalnak, akkor jelezzék, ne fogadjanak el ehhez hasonló felajánlásokat – jelentette ki. Úgy véli, az Aleva Mártát érintő fideszes kísérlet nyilvánosságra kerülése inkább az ellenkező irányba hat. Vagyis: senkinek nem jut eszébe, hogy megkörnyékezze a Kutyapárt passzivistáit (a kutyapárti terminológiában ők az aktivistákat jelentik). Szavai szerint az elmúlt 10 évben egyszer fordult elő olyan, hogy egy fideszes országgyűlési képviselő utalgatott neki arra, hogy tudna segíteni, de akkor sem kértek belőle.

Kíváncsiak voltunk arra, hogy milyen politikai jövőt szánnak Aleva Mártának. Kovács Gergely azt mondta, hogy a jövő évi önkormányzati választásokat illetően nincsenek eldöntve a pártban a személyi kérdések. – A passzivistáinknak szervezünk képzést. Aleva Márta is elkezdte, de a vége felé nem nagyon járt be a foglalkozásokra – mondta a pártelnök.

Kovács Gergely közösségi oldalán is reagált az esetre: „Lehet keresni új polgármesterjelöltet a Fidesznek a XVIII. kerületben. Drága Fidesz! Vagy bármelyik párt. Ez történik, ha hasonló ügyekbe akartok minket belerángatni: lebuktok”.

Az ügyben kerestük Lévai István Zoltánt is e-mailben. Egyebek mellett arra voltunk kíváncsiak, meg tudja-e erősíteni a lap által leírtakat, tudott-e a pártja a kísérletéről, továbbra is el kíván-e indulni a polgármesteri székért, illetve marad-e a pártja választókerületi elnöke. Ő azonban nem reagált kérdéseinkre. Hollik Istvánt, a Fidesz kommunikációs igazgatóját telefonon értük el. Ő azt mondta, a párt közleményt fog kiadni az ügyben.

Lemondást sürget az ellenzék

Több ellenzéki párt azonban kommentálta az ügyet. Az MSZP-s Kunhalmi Ágnes – aki 2022-ben éppen Lévait győzte le az országgyűlési választáson – azt írta: a Fidesz az elmúlt években mindent megtett azért, hogy akár kétes eszközökkel is visszaszerezze a XVIII. kerületet. „Lehet, hogy ezért szokott a XVIII. kerületben annyi ismeretlen, senki által nem látott párt elindulni a választásokon?” – vetette fel. Lévai István Zoltánt felszólította: amennyiben a cikkben leírtak igazak, többé ne kérje semmihez a kerületiek felhatalmazását.

Szaniszló Sándor XVIII. kerületi polgármester új pártja, a Demokratikus Koalíció azt közölte: választási csalás kísérletének gyanúját vetik fel a történtek. A párt ezért azonnali válaszokat követel a Fidesztől egyebek mellett arra a kérdésre: hány helyen fizették le vagy próbálták lefizetni ellenzéki pártok politikusait azért, hogy a jövő évi önkormányzati választásokon megtévesszék és megosszák az ellenzéki szavazókat.

Az LMP XVIII. kerületi szervezete arra szólította fel Lévai István Zoltán fideszes önkormányzati képviselőt, hogy azonnali hatállyal mondjon le mandátumáról. A kerületi alapszervezet kizártnak tartja, hogy Lévai István Zoltán „magánakciója lett volna a vesztegetési kísérlet”. Hozzátették: egyetlen körülmény sem teszi elfogadhatóvá, ha valamely politikai szereplő bármely formában kenőpénzt ajánl fel, legyen szó itt a jelölt indulásáról, vagy annak ellehetetlenítéséről.

Hétfő délután a Jobbik is reagált. – Épp most jövök ki a 18. kerületi Rendőrkapitányságról. Törvénytisztelő magyar állampolgárként nem volt más lehetőségem, mint hogy feljelentést tegyek a választás rendje elleni bűncselekmény, vesztegetés és befolyással üzérkedés miatt – írta Hartaházi Miklós, a Jobbik XVIII. kerületi elnöke közösségi oldalán.