Még meg sem érkeztek a rezsiszámlák, de már hatalmas a közintézmények lejárt tartozása

Még meg sem érkeztek a rezsiszámlák, de már hatalmas a közintézmények lejárt tartozása

A Szent János Kórház főbejárata (Fotó: MTVA/Bizományosi: Jászai Csaba)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nagyot ugrott júliusban a közintézmények lejárt tartozása, pedig a megemelt energiaszámlák még csak ezután érkeznek – írja a Népszava. A Magyar Államkincstár (MÁK) azt közölte, hogy a költségvetési intézmények lejárt adóssága július végén 47,2 milliárd forint volt, ami történelmi összehasonlításban nem kiemelkedő, ám egyéves csúcs. További figyelmeztető jel, hogy a tartozás egyetlen hónap alatt 8,2 milliárd forinttal emelkedett, ami egyértelmű jelzés arról, hogy a költségvetési intézmények elkezdtek nem fizetni a piaci beszállítóiknak.

A MÁK adatai szerint az adósság tetemes részét 29,2 milliárd forintot – szokás szerint – az egészségügyi intézmények halmozták fel. Ám az 581 közintézményből 290 jelentett kisebb-nagyobb lejárt tartozást, vagyis minden második intézménynél küzdenek lejárt adóssággal, amely szélesebb körű finanszírozási problémákra utal. A listát az egyik legnagyobb kórház, a Szent János nevezetű vezeti, itt 2,6 milliárdos adósságot görgetnek maguk előtt.

A MÁK jelentéséből kiderül, hogy a közintézményi tartozások nagyobb részét felhalmozó egészségügyi intézmények mellett szép számmal látunk oktatási és rendőrségi szerveket is, amelyek nem tudnak fizetni beszállítóiknak. Az újabb kormányzati átszervezések következtében az adósságok problémája szinte kizárólag a Belügyminisztériumnál csapódik le: a bő 47 milliárdos lejárt adósságból 42,3 milliárdot a Pintér Sándor vezette mammutméretű tárcánál tartották nyilván, hiszen ma már a BM alá tartozik a három alulfinanszírozott terület, az egészségügy, az oktatás és a rendvédelem, amely hosszú évekre visszamenőleg a legtöbb kifizetetlen számlát tudhatja magáénak.