Megadták Paks II. létesítési engedélyét

Megadták Paks II. létesítési engedélyét

A paksi atomerőmű 2021. szeptember 10-én. (MTI/Kiss Dániel)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A paksi telephelyen létesítendő 5. és 6. atomerőművi blokkok megkapták a létesítési engedélyt – szúrta ki a Telex.hu az Országos Atomenergia Hivatal csütörtöki határozatából, amelyben kijelölték a létesítmény biztonsági övezetének határát.

Oroszország régi vágya, hogy a Roszatom az Európai Unió területén is engedélyt szerezzen, és építhessen egy referencia-erőművet. A paksi bővítés azonban folyamatos csúszásban van: 2014-ben az Orbán-kormány még azt ígérte, hogy 2023-ra a két új blokkból az első már termelni fog. Orbán Viktor két éve pedig 2021 novemberére ígérte az oroszoknak az építkezés megkezdését. 

A Telex szerint Szijjártó Péter oroszországi látogatása során terjedt el az energetikai szakmában, hogy Magyarország az EU helyett inkább az orosz kapcsolatot részesíti előnyben az energiabiztonság terén, ezért pótlólagos gázt kért. A pletykák arról is szóltak, hogy amennyiben az RRF helyreállítási eszközből nem tudjuk megszerezni a szükséges eurómilliárdokat, akkor Oroszország a pénzügyi kapcsolatok fejlesztésére is hajlandó, viszont cserében mihamarabb azt szeretné látni, hogy Paks II. engedélyt kap, és a projekt visszafordíthatatlanná válik.

Az utóbbi időben történt is némi mozgolódás a projekt körül: Paks II. Szijjártó június 11-i közlése szerint megkapta a talajszilárdítási engedélyt, majd július elsején már azt jelentette be a külügyminiszter, hogy szeptemberben építési fázisba léphet az atomerőmű bővítése. Igaz, eközben a Direkt36 oknyomozó portál arról írt, hogy Paks II. egy, a földtani kutatások szerint aktív törésvonal fölé épülne, az Országos Atomenergia Hivatal pedig emiatt vizsgálta annak a lehetőségét, hogy a törésvonal két oldalán másképp süllyedhet a talaj.