Megállapodtak: Magyarország nagy mennyiségben vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából

Megállapodtak: Magyarország nagy mennyiségben vásárol az orosz Szputnyik V vakcinából

Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter tárgyalása Moszkvában 2021. január 22-én (Fotó: Szijjártó Péter Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cikkünk frissül!

Három részletben nagy mennyiségű orosz koronavírus-elleni vakcina érkezik Magyarországra, erről alá is írták a szerződést – jelentette be Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter és Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter közös péntek reggeli sajtótájékoztatóján.

A héten a magyar szakemberek megvizsgálták az orosz oltóanyagot gyártó helyszínt és a gyógyszerészeti hatóság nemzeti hatáskörben eljárva vészhelyzeti használati engedélyt adott az orosz oltóanyagnak, Szputnyiknak – mondta Szijjártó Péter.

Az elmúlt időszakban eredményes együttműködést folytattunk a vakcinával kapcsolatban – méltatta a külügyminiszter az orosz felet. „Magyarország nemzeti érdeke, hogy a világjárvány körülményei közepette, az oltás felgyorsítása érdekében újabb biztonságos és hatásos oltóanyagot biztosítson” – hangsúlyozta.

– Pénteken megállapodást kötöttünk, Magyarország három ütemben tud nagy mennyiségű oltóanyagot vásárolni Oroszországból. Éjjel megtárgyaltuk a szerződést, alá írtuk és most már az Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap is. A szerződés részleteiről és a szállítási időpontokról a mai napon a nyilvánosságot tájékoztatni fogjuk – mondta a külügyminiszter.

Hozzátette: az oltás felgyorsítása Magyarországon életeket ment meg és lehetőséget ad arra, hogy a korlátozásokat előbb feloldjuk.

Mihail Murasko orosz egészségügyi miniszter szerint, hogy az orosz és a magyar szakemberek is nagyon szorgosan dolgoztak, és a magyarok megismerkedtek a klinikai vizsgálatok eredményeivel, a vakcinagyártó üzemekkel is, és „a mai napon újabb távlatok nyílnak az együttműködésben” a két ország között.

Az orosz Szputnyik-V vakcina ígéretes, korszerű technológiával előállított, de még nincs belőle elég. Elvileg amennyit gyártanak az oroszok, azt a saját lakosságuk oltására illene előbb felhasználniuk. Remélem, hogy az Európai Unió is tervezi, hogy közös gyártói kapacitást hozzon létre – mondta Falus Ferenc korábbi országos tiszti főorvos a TheVIP.hu-nak adott, péntek reggel megjelent interjúban. Azt is mondta, hogy a Szputnyik V, illetve az AstraZeneca által használt újabb metódust az ebola esetében már használták, ennek a lényege, hogy egy vivőanyagba, például adenovírusba ültetik be a koronavírus örökítőanyagának egy részét. Ez korszerűbb, mint azok a módszerek, amikor elölt, vagy elgyengített vírust visznek be a szervezetbe, vagy a vírus egy részét – tette hozzá. Azt is mondta, hogy bármelyik oltást elfogadná, mert jobb, mint a koronavírustól megbetegedni.

A Népegészségügyi Központ még vizsgálja

Az úgynevezett fázis-3-as vizsgálatnak hiányzott egy közbülső riportja, de aztán ezt pótolták, illetve minőségi kérdésünk is akadt, amire szintúgy megnyugtató módon feleltek – mondta a Magyar Hírlapban hajnalban megjelent interjúban Szentiványi Mátyás, az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet főigazgatója.

Hozzátette: „nem az a lényeg, honnét érkezik a vakcina, hanem az, hogy mit tud. Azt pedig, hogy mit tud és mit nem, a rendkívül szigorú kutatások nyomán született dokumentáció dönti el. Az engedélyezési folyamat végén pedig ott áll a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK), ahol nemzetközileg elismert magyar orvosok mondják ki a végső szót. Azaz gyakorlatilag a mi engedélyünk sem jelez mást, mint hogy a dokumentáció megfelelő.”

Azt is elmondta, hogy attól, hogy majd az NNK rábólint a vakcinára, nem jelenti azt, hogy indulhat is az oltás. „Először még befut egy adag vakcina, melynek minden egyes gyártási tételéből mintát vesz az NNK. Ez a munka két-három hétig tart, ahol a szakemberek részleteiben azt vizsgálják, hogy az adott szer megfelel-e a korábban leírtaknak” – mondta.

– Nem tudjuk addig a korlátozásokat feloldani, amíg nincs tömeges oltás. Ezt szerintem megtanultuk együtt – fogalmazott Orbán Viktor szokásos péntek reggeli rádióinterjújában. A keleti vakcinákkal kapcsolatban a miniszterelnök kitért rá, hogy Szijjártó Péter pénteken Moszkvában tárgyal, „ügyes külügyminiszterünk van, mozgékony, határozott gyors, abban bízom, hogy jól fog tárgyalni és sokat szerez”.

Az Index csütörtökön arról írt, hogy információi szerint a moszkvai úton tartózkodó tárcavezető valószínűleg egymillió adag orosz Szputnyik V vakcina szállításáról tehet bejelentést.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki Kormányinfó arról beszélt, hogy az oltás önkéntes, tehát az emberek lényegében kivárhatják, hogy csak akkor oltassák be magukat, amikor már van az általuk favorizált oltóanyagból. Vagyis, amikor valaki sorra kerül, meg fogják kérdezni, hogy a rendelkezésre állókból melyiket kívánja beadatni, ha egyiket sem, akkor értesítik majd később.

Szerda este jelentették be, hogy meggyőzőnek találták az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-Egészségügyi Intézet (OGYÉI) szakemberei a Szputnyik V vakcinát. Hozzátették: az OGYÉI most a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) szakvéleményére vár, amely várhatóan néhány hét alatt állapítja meg, hogy a vakcina valóban megfelel-e annak, ami az arról szóló dokumentumokban szerepel.

A Szputnyik V fejlesztői az oltóanyag európai bejegyzését kérték. A Covid-19 elleni első orosz vakcina fokozatos szakvizsgálatának folyamata februárban kezdődhet meg – közölte szintén szerdán az oroszországi oltóanyagok fejlesztését finanszírozó Oroszországi Közvetlen Befektetési Alap (RFPI).