Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Megduplázódott a külföldre örökbe adott magyar gyerekek száma

Fotó: Unsplash/Ben Wicks

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Öt év alatt megduplázódott a Magyarországról külföldre örökbe adott gyerekek száma: a KSH legfrissebb adatai szerint 2018-ban 256 gyereket vittek el az országból. Mivel tavaly összesen ezer gyereket fogadtak örökbe nálunk, nem nehéz kiszámolni, hogy minden negyedik örökbe adott gyerek külföldön talált új családra! A magyarázat egyszerű: ezek olyan gyerekek, akik beragadtak a hazai rendszerbe, mert „túl idősek” – több mint felük 10 éves is elmúlt, és zömükben romák. Hiába ugyanis a sok éves várólista, a gyerekre váró hazai szülők többsége szőke, kék szemű kisbabát szeretne, nem már óvodába-iskolába járó, sokszor sérült vagy speciális nevelésű igényű roma gyereket. Az ilyen kiskorúak számára a külföldi örökbe fogadó szülők jelentik az utolsó esélyt a családban nevelkedésre.

A külföldi örökbeadásnak azonban hosszú évtizedek múlva jelentkező buktatói is vannak. Lapunk pénteken megjelenő számában megszólal egy szakember,  Székely Zsuzsanna, aki a Mózeskosár Egyesület alapítója – ez a legrégebbi magyar civil szervezet, mely az örökbefogadó magyar családok felkészítését végzi a nagy eseményre.

Külföldön fogadják be a kitaszított magyar gyerekeket | Magyar Hang

Ő pszichológusként nagyon sok nemzetközi örökbefogadásban dolgozott szakértőként, pontosan ismeri a buktatókat. Szerinte ha egy országból sok gyereket adnak örökbe, az az ország szégyene – Svédországban jellemzően évente alig 2-3 örökbefogadás van, de Hollandiában is húsz alatti ez a szám. A társadalmi-szociális berendezkedés kritikája, ha nagyszámú örökbeadás van – ahol sok ilyen történik, ott komoly gondok vannak a szociális hálóval. Örökbefogadottnak lenni nem egy könnyű identitás, egy egész életre szóló feladat ezzel megbékélni – ha ráadásul még elvisznek az országból, akkor azzal a tudattal kell élned, hogy sok millió ember közül senkinek sem kellettél.

További részletek a Magyar Hang június 28-án megjelent 2019/26. számában!

Hetilapunkat megvásárolhatja csütörtök estig az újságárusoknál, valamint elektronikus formában a Digitalstandon! És hogy mit talál még a 2019/26. számban? Itt megnézheti!