Megérkezett Gödöllőre a tanárok menete

Megérkezett Gödöllőre a tanárok menete

Fotó: Pedagógusok Szakszervezete

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megérkezett Gödöllőre, pénteki végállomására Pedagógusok Szakszervezete, a noÁr Mozgalom és a Tanítanék Mozgalom által szervezett Tudásmenet, amelybe a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete is bekapcsolódott. Hat nap alatt Miskolctól Budapestig gyalogolnak a résztvevő tanárok és támogatóik, hogy felhívják a figyelmet az oktatás problémáira. Szombaton Gödöllőről Budapestre vezet az útjuk.

Gödöllőre érkezett péntek délutánra Tudásmenet. A menetelés még hétfőn, Miskolcról indult, és szombaton érkezik meg Budapestre, a Kölcsey Ferenc Gimnáziumhoz – ebből az iskolából rúgtak ki először pedagógusokat azért, mert polgári engedetlenséget, vagyis jogszerűtlen sztrájkot vállaltak, miután a kormány jelentősen szűkítette a jogszerű pedagógussztrájk lehetőségét. 

A résztvevők a közoktatás problémáira hívják fel a figyelmet a meneteléssel. Miskolcról hat nap alatt érnek Budapestre, 180 kilométert tesznek meg. A menet állomásain fórumokat is tartottak, a pénteki fórum Gödöllőn 6 óra után kezdődött, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete élőben közvetíti az eseményt. A fórumon szólt a megjelentekhez Gémesi György, Gödöllő polgármestere is, erről is a szakszervezet oldalán található videó.

A polgármester arról beszélt: az eredmények fényében nem feltétlenül tűnik szerencsés döntésnek, hogy az önkormányzatoktól az államhoz került az iskolák fenntartása. Szerinte a pedagógusok küzdelmének vége még nem látszik, de bízik bene, hogy az összefogás eredménnyel fog járni.

A közösségi médiában fotókat tett közzé a fórumról a DK-s országgyűlési képviselő, Barkóczi Balázs is, aki szintén jelen volt. 

A Tudásmenethez bizonyos szakaszokra csatlakoztak politikai szereplők is, mint Komjáthi Imre, az MSZP társelnöke és Lőcsei Lajos, a Momentum országgyűlési képviselője. 

A menet érkezésére közös tüntetéssel készül a Tanárok a tanárokért csoport és az ADOM Diákmozgalom 16 órától budapesti Munkácsy Mihály utca és a Podmaniczky utca kereszteződésénél, a Kölcsey Ferenc Gimnázium előtt.

Címkék: Tudásmenet