Megharapott szavazatgyűjtő, tiltott vörös ing és kéretlen mozgóurna – avagy izgalmak választás idején

Megharapott szavazatgyűjtő, tiltott vörös ing és kéretlen mozgóurna – avagy izgalmak választás idején

A szavazatszámláló bizottság munkatársa mozgóurnát visz az európai parlamenti választáson egy VII. kerületi ház lépcsõházában 2019. május 26-án (Fotó: MTI/Balogh Zoltán)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Egy választópolgár megjelent a szavazóhelyiségben, mert – mi másért ment volna? – szeretett volna szavazni. A személyi igazolvány és a lakcímkártya ellenőrzése után kiderült, hogy a névjegyzékben nem szerepel, de a mozgóurnás jegyzéken szerepel. Állítása szerint ő nem kérte a mozgóurnát, és nem is érti, hogy került oda a neve. A szavazatszámláló bizottság elutasította a választópolgárt – olvasható a Nemzeti Választási Iroda oldalán –, és a nevét a visszautasítottak jegyzékére felvezették. „A polgárt tájékoztattuk, hogy azért nem szavazhat, mert a mozgóurnás jegyzéken szerepel, ezért ki fognak menni hozzá mozgóurnával”– áll a tájékoztatásban.

Ennél is izgalmasabb eset történt Vecsésen, „ahol 14 óra 50 perckor a szavazatszámláló bizottság két tagja mozgóurnás szavazás céljából megjelent a kért helyszínen. Az ingatlanon a mozgóurnát kérő állampolgár szabályszerűen leadta szavazatát, majd amikor a bizottság tagjai az ingatlant el kívánták hagyni, az udvaron található, szabadon szaladgáló kutya az egyik bizottsági tagot megharapta. A harapást követően a bizottság két tagjai a szavazókörbe a mozgóurnát és a mozgóurnát igénylők jegyzékét sértetlenül visszaszállította. A bizottsági tagot orvosi ellátás céljából az orvosi ügyeletre szállította az időközben megérkező leánya.” Póttag bevonásával biztosították a mozgóurnás szavazás folytatását.

Itthon is elkezdődött az EP-választás - percről percre | Magyar Hang

Az eddigi legnagyobb „botrány” Pátyon történt, ahol fél 11-kor az egyik választópolgár pulóverét levette magáról, ami alatt az egyik párt kampánypólója vált láthatóvá. A pólót mindenkinek mutogatta a választóhelyiségben. A szavazólapot vágóeszközzel szétvágta és a maradékot borítékba tette. A bizottság felszólította a választópolgárt a szavazóhelyiség elhagyására, aki ennek eleget tett.

Szigetcsépen a szavazókör „egyik szavazófülkéjében 1 db szórólapot találtak. (...) A bizottság elnöke a szórólapot 13 óra 12 perckor eltávolította a fülkéből. Az esemény a szavazás menetét nem zavarta meg.”

Berettyóújfaluban egy önkéntes szavazatszámláló, az MSZP delegáltja a reggeli kezdéskor piros ingben jelent meg a szavazókörében, ahol úgy ítélték meg, a ruhájának színe „alkalmas a választói akarat befolyásolására”, ezért hazaküldték, hogy öltözzön át. A szavazatszámláló hazament és átöltözött: piros ingét feketére cserélte. Ujhelyi István, az MSZP EP-képviselője az Indexnek elmondta: bejelentéssel éltek a párt szerint „teljesen nonszensz döntés miatt”.

A szavazóbizottság egy-egy tagja rosszul lett Sopronban, Karcagon, Szegeden, Tápiószőlősön.

A Momentum Mozgalom közleményben számolt be róla, hogy dél körül a párt egy szavazatszámlálója mozgóurnát vitt a Belgrád rakparti idősek otthonába. Útjára a Fidesz által delegált szavazatszámláló kísérte el. A szavazás során viszont utóbbi és az otthon vezetője bent kívántak maradni a teremben, amit a momentumos szabálytalannak nevezett. Erről jegyzőkönyvet is készített, amit viszont a fideszes delegált összegyűrt. A Momentum rendőrt hívott, a párt jogászai vizsgálják az esetet.