Mégis megépülhet a kikötő a balatonföldvári strandon

Mégis megépülhet a kikötő a balatonföldvári strandon

Balatonföldvár látképe (Fotó: a város Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Mégis megépülhet az a 175 hajós kikötő a balatonföldvári strand területén, aminek az építési engedélyét szeptemberben hatályon kívül helyezte a bíróság – írja az rtl.hu.

Mint arról lapunkban is olvashattak, elektromos hajóknak szánt kikötőt terveznek a balatonföldvári strand területére. A Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület bíróságon támadta meg a Veszprém Megyei Kormányhivatal erre kiadott építési engedélyét. Ezt a Pécsi Közigazgatási Bíróság hatályon kívül is helyezte szeptemberben.

Alig egy hete azonban Kormányhivatal arról értesítette az egyesületet, hogy új engedélyezési eljárást indítottak. Ami nem tartott sokáig.

– Két nap alatt futtatták végig a saját rendszerükön. Egy 26 oldalas határozatban indokolják, hogy miért lehet ide kikötőt építeni és teljesen figyelmen kívül hagyták a bíróság azon megállapítását, amire a megsemmisítés alapult: hogy ez ellentétes a helyi építési szabályzattal, amit az önkormányzat önmaga fogadott el 2006-ban – magyarázza Herényi Károly, a Mosolygó Balatonföldvárért Egyesület elnöke.

A kikötőről két éve publikált látványterven látszik, hogy a balatonföldvári Nyugati strandot a kikötő kettévágná. A civilek szerint ezzel strand megszűnne strandnak lenni, ami ellentétes a helyi építési szabályokkal.

A közvetlenül a strand mellett lévő üdülőház apartmanjainak tulajdonosai is tiltakoztak az építkezés ellen. Szerintük ugyanis több mint 10 ezer ember nyaralását lehetetleníti el a beruházás. Legalább 2 hektárnyi vízterületet vennének el így a strandolóktól.