Megjött a 256 milliós levél a NAV-tól, Orbán gyurcsányozik benne

Megjött a 256 milliós levél a NAV-tól, Orbán gyurcsányozik benne

Orbán Viktor miniszterelnök a Karmelita kolostor erkélyén (Fotó: Orbán Viktor Facebook-oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Sokan kaphattak a szívükhöz hétfőn, amikor meglátták postaládájukban a Nemzeti Adó és Vámhivatal elsőbbséggel feladott levelét – ez történt a cikk szerzőjével is. A névre szóló borítékon ugyanakkor ott volt a „Magyarország kormánya” felirat, ami sejtette, nem tartozás vagy elrontott bevallás miatt keres minket az adóhatóság.

A levelet nem más, mint Orbán Viktor küldte: örömmel tájékoztatta a címzettet arról, amit valószínűleg már amúgy is tudott – vagyis hogy gyermeket nevelő szülőként családi adó-visszatérítésben részesül.

Orbán kifejtette, hogy a koronavírus-járvány és a gazdasági válság különösen a gyerekes családokat érintette nehezen, a kormány ezért is döntött az egyszeri adó-visszatérítésről. Aztán a visszafogottnak mondható bevezető után rátért a kőkemény kampányra és a gyurcsányozásra. „A Gyurcsány-korszakban jelentősen megnyirbálták a családtámogatásokat. Ezzel ellentétben nekünk az a meggyőződésünk, hogy nehéz időkben nem az emberektől kell a pénzt elvenni” – fejtegette a miniszterelnök.

A levélből azt is megtudhattuk, hogy amíg az országnak „nemzeti kormánya” van, a gyereket nevelő családok számíthatnak a támogatásra, és persze az is kiderült, hogy „Magyarország előre megy, nem hátra!”, (a propagandában rögzült helyesírási hibával együtt, hiszen az „előremegy”-et egybe kell írni.)

Egy nap alatt megérkezett

A boríték alapján, a levelet a Magyar Posta Országos Logisztikai Központjából, tömeges feladás keretében szórták ki, és az elsőbbségi bélyeg ebben az esetben valóban számított is: a küldeményt február 6-án adták fel, másnap reggel pedig ott is volt a postaládában.

Rogán tárcájából jutott pénz rá

Az Orbán szignójával ellátott üzenet nem kevés pénzbe került: ezt nem a NAV-tól, hanem a Rogán Antal vezette Miniszterelnöki Kabinetiroda közelmúltban nyilvánosságra hozott szerződéslistájából tudjuk.

A hat év szerződéseit címszavakban, az oknyomozó újságírók kedvéért ömlesztve tartalmazó listából kiderül, hogy a kabinetiroda 256,5 millió forintot biztosított a Pénzügyminisztériumon keresztül a NAV-nak, a kormányzati tájékoztató levelek költségeinek biztosítására. Igaz, ez mondhatni bagatell összeg ahhoz képest, hogy az mfor.hu cikke szerint Rogánék közel 20 milliárd forintot költenek egyéb propagandafeladatokra idén, a munkákkal pedig kedvenc kommunikációs cégüket, a Balásy Gyula-féle New Land Mediát bízták meg.

Tekintve, hogy az adóvisszatérítést országszerte közel 1,4 millió ember igényelte, egy-egy levél nyomtatására, kipostázására akár több mint 180 forintot is költhetett a NAV, ami alapesetben elektronikusan, papírpusztítás és felesleges pénzkiadás nélküli is el tudná érni az adófizetőket. Ám ez csak becslés: a pontos összegről és a címzettek számáról levélben kérdeztük az adóhivatal sajtóosztályát.

Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a kormányzati és pártpolitikától elvileg független hivatal miért vett részt egy kormányzati propagandalevél kézbesítésében. Amennyiben válaszolnak, frissítjük cikkünket.