Fidesz-kongresszus: Orbán Viktort újraválasztották

Fidesz-kongresszus: Orbán Viktort újraválasztották

Szavazó küldöttek párt 29. tisztújító kongresszusán a Hungexpón 2021. november 14-én (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Fotó: Koszticsák Szilárd

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Vasárnap délelőtt kezdetét vette a Fidesz 2021. évi tisztújító kongresszusa, amelyet ezúttal is a Hungexpón tartanak. A párt prominensei közül többek között Gulyás Gergely, Novák Katalin, Szijjártó Péter és Varga Judit is fel szólalt – na és persze az örökös főszereplő is, Orbán Viktor. Az elmúlt évekhez hasonlóan idén sem engedték az újságírókat a résztvevők közelébe.

Délután három óra után jelentették be a szavazások eredményeit. E szerint Orbán Viktor 1061 szavazattal lett újra pártelnök. Beszédét itt olvashatja!

Az alelnöki posztra Kubatov Gábor 1050, Gál Kinga 1040, Németh Szilárd 1025 és Kósa Lajos 1021 szavazatot kapott, ellenfelük nem volt.

Varga Judit: Neomarxista birodalom építésében nem veszünk részt

Szerencsés ember vagyok, hálás feladat az enyém – nyitotta Varga Judit, aki elmondása szerint minden nap felsorakozhat kollégáival közösen a brüsszeli bürokráciával szemben. Látta, ahogy a hetes cikkelyes eljárást újabb és újabb hazug vádakkal végtelen történetté alakítják. Látja, amikor már azon források visszavételével fenyegetőznek, amiket még oda sem adtak. Nagy csalódás ez számára. Felesleges is próbálni meggyőzni azokat, akiknek már régen megírták az NGO-k, mit kell mondaniuk – jelentette ki. Valami viszont gyökeresen megváltozott. Igazunk lett, a magyar embereknek lett igazuk a fontos dolgokban – mondta az igazságügyi miniszter. Igazuk lett a rezsiharcban és igazuk az illegális bevándorlás megállításakor is, számos ország másolja ezeket a lépéseket állítása szerint. Igazuk lesz abban is, hogy megállítják az LMBTQ-lobbit az iskolák kerítésénél – állította. Érdemes volt szerinte vállalni a konfliktusokat, mert szépen lassan megváltoztathatják egész Európát is. Neomarxista birodalom létrehozásában viszont nem akarnak részt venni. 

Novák Katalin: Elhagytuk az Európai Néppárt süllyedő hajóját

Választások jönnek, és bár a baloldal szerint feles többséggel is változtathatnának az alkotmányon, ami ezt előírja, de ők nem vesztették még el az eszüket – nyitott Gulyás Gergely. A baloldal célja korábban az volt, hogy meg kell szabadulni Gyurcsány Ferenctől, és karanténba kell zárni a Jobbikot. Most viszont Gyurcsány vezetésével, a Jobbik részvételével mennek harcba. Ezt Gulyás a magyar Molotov–Ribbentrop-paktumnak nevezte. Szerinte a politikusok általában akarják a hatalmat, csak a baj, hogy a baloldalnál ez cél, nem eszköz. A baloldal velük szembeni gyűlölete mögött súlyos és jogos kisebbrendűségi érzés rejlik – vélekedett a miniszter. Ennek oka szerinte, hogy a baloldal elvette a tizenharmadik havi nyugdíjat, adókat emelt, eladósította és csődbe vitte az országot. A baloldal alatt hét százalékkal esett vissza a gazdaság, most hét százalékos lesz a növekedés, mondta Gulyás. 

Gyopáros Alpár egy csokor üzenetet hozott a falvakból. Kisfalvak lakói üzentek a kormánynak, például egy kiskutasi kisfiú Orbán Viktornak azt, hogy a kiskutasi játszótér nagyon király lett. Később a hódmezővásárhelyi Pétert emlegette Gyopáros is. Márki-Zay volt az, aki azt mondta, hogy a migráció áldás, a rezsicsökkentés pedig átok – fogalmazott. A Magyar Falu Programot pedig megköszönte Orbán Viktornak. 

Alelnöki helyét Novák Katalin átadta Gál Kingának, hálát adva azért, hogy otthonra talált ebben a politikai közösségben. Megmutatták a világnak, hogy a szuverenitásból nem engednek, megvédik a magyar családokat, megőrzik a családokat annak, amik. Adatokat sorolt ezután Novák Katalin arról, hány százezrek életét segítették a különböző családtámogatásokkal. Elhagyták az Európai Néppárt süllyedő hajóját, és most egy új pártcsaládot hoznak létre, fogalmazott Novák Katalin. Alelnöki leköszönése kapcsán úgy fogalmazott, ez jó mulatság, női munka volt. Jó magyar szokás szerint elköszön, de nem megy el, tette hozzá.

A honvédelem és a rezsicsökkentés is nemzeti ügy, ez harc nélkül nem megy – fogalmazott beszédében Németh Szilárd. Szerinte bebizonyosodott, hogy ha a magyarok engednek a komcsiknak, egekbe emelik a gázárakat. Lendvai Ildikó lassan mondta, hogy nem lesz gázáremelés, mégis lett, mondta Németh. A rezsicsökkentés nyolc éve működik, mondta a politikus, rezsiharcostársként megszólítva a jelenlévőket. Bátran, kedves barátaim, rezsiharcra fel, zárta beszédét. 

Dömötör Csaba: Álprobléma, hiszti, műbalhé?

Varga Mihály szerint Európa egyik leggyorsabban újraindított gazdasága a miénk, ott vagyunk a dobogón. Az elmúlt évtized munkája szerinte nem volt hiábavaló, a jó kiindulópont miatt tudott szerinte a gazdaság megmaradni a felszínen. Ha a baloldal van hatalmon, ez nem így lett volna, mondta. Kétszámjegyű visszaeséstől védték meg Magyarországot, a gazdaság teljesítménye pedig már most meghaladta a járvány előtti szintet – mondta. Elérték az egymillió munkahely létrehozására tett ígéretet, igaz, egy évet csúsztak vele, tíz évet ígértek – mondta. De ebben a pandémiának volt szerepe. A kormányzás sikerei a gazdasági miniszter szerint nem öncélúak, azoknak akkor van értelmük, ha az emberek jobb helyzetben érzik magukat. Kétszázezerre növelik a minimálbért, visszaépítik a tizenharmadik havi nyugdíjat – sorolta. Építkezéseknél mindenki ismeri azokat, akik nem tudnak segíteni, csak támasztják a létrát és bár ne lennének. Hasonló volt Varga Mihály szerint az elmúlt években a magyar baloldal és a brüsszeli bürokrácia. Ha már nem segítenek, legalább ne gátoljanak a munkában, kérte. A jövő évi az újraindítás költségvetése lesz. 

Álprobléma, hiszti, műbalhé – ezek a szavak ellenfeleiktől származnak, kezdte Dömötör Csaba. Igen, igen, most a bevándorlásról lesz szó. Biztos sokan feltették a kérdést, miért van erre szükség. Tizenötmillió okuk lehet rá, folytatta. Hat éve állnak fejbúbig a migrációs vitában, egyszer sem sikerült megingatni őket, mondta. Az államtitkár szerint kitartottak, ennek köszönhető, hogy nincs betelepítés és nincs no go zóna, amíg pedig ez a kormány lesz, ez így is marad. Dömötör is ostorozta kicsit az ellenzéket, amelyik szerinte nem lehet elég összevissza ahhoz, hogy ne jelentsen fenyegetést Magyarországra. Márki-Zay Péter a bevándorlás fenyegetéséről kérdezze meg rendőreinket és katonáinkat – mondta. Szerinte az ellenzék nem beszél a migrációról a kampány alatt, igazi Gyurcsány-fiókák, de rögtön lebontanák a kerítést. 

Szijjártó: A baloldal kerítést bontana

Két éve a kongresszuson a klasszikus kérdéseken túl, hogy hogy bírja, volt más kérdés is – nyitotta beszédét Szijjártó Péter. Arra voltak kíváncsiak, van-e más ruhadarabja is, mint az öltöny. Mosz számukra igyekezett bizonyítani, ezért pulcsiban jelent meg. Ezt követően rögtön több százezer migráns betöréséről kezdett beszélni, illetve arról, hogy ők szerinte hat esztendeje védik Európát. Köszönetet mondott minden rendőrnek, aki az elmúlt hat évben védte a déli határt. Nagy szerencsének tartja, hogy rajtuk múlott, mi történik a határnál, nem Brüsszelen és nem a magyar baloldalon. Továbbra is mindent megtesznek a kötelező letelepítési kvóták ellen, állította. 

A magyar baloldal eközben, tette hozzá, protestált a kerítés ellen, bojkottálta a népszavazást és nem járult hozzá, hogy alkotmánymódosítással biztosítsák Magyarország biztonságát. A baloldal hatalomra kerülve biztosan kerítést bontana – jelentette ki a külügyminiszter. A kérdés szerinte az, Magyarország magyar ország marad-e, vagy bevándorlóországgá válik. Most lengyel testvéreink is kénytelenek hősiesen védeni határaikat, mondta. Brüsszel azt mondja, nincs pénz a kerítésre, ami Szijjártó szerint abszurd és szégyenletes. Ráadásul minél többen kelnek útra, annál jobban terjed a vírus. Minket mindig tesztelnek, viszont nem hiszi, hogy az illegális bevándorlók közül mindenki rendelkezne két darab PCR-teszttel az elmúlt 48 órából, jegyezte meg. 

Illés Boglárka: A lányomat nem fogják Charlotte-ként eltemetni

Szijjártó után a Fidelitas elnöke, Illés Boglárka szólalt fel. Ő felcseperedéséről beszélt és arról, hogy miértjeire dühítő válaszokat kapott. Felállt és sóhajtott, de akkor már tudta, hogy megalakult a Fidesz. Igazi kamaszként élt, identitást érlelt, amit nagyszüleitől kapott és a hittantáborokban megértett. Sárospatakon sosem volt egyedül. Tizenhatévesen a világról azt gondolta, nem maradhatunk magunkra és másokat sem hagyhatunk egyedül. A december 5-ei népszavazáson mégis hajszál híján győzött a hazaárulás. Betörtek otthonaikba, akkor még hidegzuhannyal, később vízágyúkkal. Illés Boglárka pedig bosszús volt. A Fidelitas-elnök rapszövegszerű szabadversben folytatta, nehezen követhető költeményében benne volt Márki-Zay Péter, az anyagi kiszolgáltatottság, az élet görgetése és a családi adókedvezmény is. A terhességmegszakítások számával zárta Illés Boglárka, 2010 előtt még kétszer annyian kérték ezt, mint tavaly, húszezerrel több magyar kisgyermek életét sikerült megmenteni. Illés ezért köszönetet mondott többek között Orbán Viktornak és Novák Katalinnak. Mások mégis botmixert emlegetnek, idézett fel a politikus egy a fideszes megmondók által félreértelmezett megszólalást. Ha a kislánya Saroltként született, nem fogják Charlotte-ként emlegetni, mondta Illés. Hajrá Magyarország, hajrá Orbán Viktor, hajrá Fidesz – fejezte be beszédét. 

Kovács Péter: Még várjuk a Fidesz-központ válaszait a kellemetlen kérdésekre

A XVI. kerület polgármestere, Kovács Péter a főpolgármester ostorozásával kezdte. Szerinte Karácsony Gergely zöld fordulatot ígért, mégis sok fát vágtak ki. Tudták, hogy Karácsony egy báb, szóltak is, mégis megválasztották őt. Teljesen alkalmatlan, de legalább magas és vékony – ironizált Kovács. Mit kaptunk? Koszt, rendetlenséget, hajlék helyett hajléktalanokat – mondta. Úgy látja, vezetés helyett Karácsonyék facebookoznak, marketingben jók, de közben eladnák a Városházát. (Ezt a hírt, mint cikkünkben már írtuk, Karácsonyék cáfolták.) Kovács is elmondott egy viccet a megcsalt férjről, akitől felesége azt kérdezte, kinek hisz, neki vagy a saját szemének? Rajtuk múlik, hogy a választók hinni fognak-e nekik – mondta. A kerületvezető Gyurcsány Feri bácsit emlegette ezután, illetve az MZP nevű embert. Ne hagyjuk nekik, hogy Budapesten minden körzetet megnyerjenek – kérte. El kell menni mindenkihez, válaszolni kell a kellemetlen kérdésekre is. Még várnak arra, hogy a Fidesz-központ megmondja, mik a válaszok a kellemetlen kérdésekre, de ha meglesznek ezek, nyerhetnek – mondott meglepőeket Kovács. 

Délhez közelítve elfogadták a Fidesz elnökének Orbán Viktort, illetve alelnöknek a jelentkezőket. Külön nem kellett már róluk szavazni. Gál Kinga, Kósa Lajos, Kubatov Gábor és Németh Szilárd indultak az alelnöki pozíciókért. 

Deutsch Tamás: Az ír kislányt büntetik, a migránsok szabadon beszaladhatnak

Egy kislány berohant a pályára, hogy Cristiano Ronaldo közelében lehessen. Amikor a focista ezt meglátta, szólt a biztonságiaknak, hogy engedjék be, majd megölelte őt. Kedves jelenet volt, mondta Deutsch Tamás beszédében. Mégis hatalmas pénzbüntetést szabtak ki egy 11 éves európai, ír kislányra. Viszont az európai határon illegális migránsok százezrei gond nélkül szaladhatnak be az EU-ba, tette hozzá az EP-képviselő. És semmit nem tesznek az uniós vezetők, hogy megvédjék az európai embereket, sőt, Brüsszel épp azokat támadta, akik megvédték a saját határaikat. A wilkommenskultur gyalázatos szlogen értelmében pedig még invitálták is őket. Az Európai Unió agyrém – értékelt Deutsch. Szerinte el akarják venni a magyaroktól és a lengyelektől a szabadságukat, de ezt nem fogják hagyni. Szétvernének mindent, a házasság és a gyereknevelés hagyományos formáját, az egyházakat, majd végül a nemzeti szuverenitást is.

Az elnyomásérzékenyítő eszközöknek furmányos neveik vannak: nyílt társadalom, pénzügyi és jogi szankciók, az ábécé lassan minden egyes betűjét magába foglaló indoktrináció – rémisztgetett Deutsch. Szerinte a Brezsnyev-doktrínától eljutottunk a genderdoktrínáig. Brüsszel és a magyar baloldal el akarja venni a szabadságot, de ők meg fogják azt védeni. Megvédik például a rezsicsökkentést is, hozott egy példát. Az át- és betelepítési kvótát viszont nem fogják hagyni. Annak a lehetőségét sem hagyják elvenni, hogy ők, szülők szabadon dönthessenek a gyerekek szexuális nevelésről – állította Deutsch, bár a törvény, amit elfogadtak, ehelyett valójában csak a melegek nehéz helyzetbe hozását, kulturális termékek ellehetetlenítését célozza.

Meglepő fordulat: valaki Putyint és Moszkvát ostorozza egy Fidesz-kongresszuson

Koncz Zsófia rendkívüli napirendi pontot jelentett be. Mindenki aggódva figyeli, ami a lengyel–belarusz határon zajlik. Felkérte a Jog és Igazságosság Pártjának politikusát, Marek Tadeusz Kuchcińskit, hogy tartsa meg beszédét. Az EU és az országok szuverenitását fenyegető veszély nemcsak keletről érkezik, ahol a Kreml által inspirálva a Lukasenka-rezsim támad szomszédaira – jelentette ki Kuchciński, ezzel a kongresszuson elsőként nemcsak Brüsszelt, hanem Moszkvát is ostorozva. A veszély viszont szerinte nemcsak keletről ered, de az EU felől is. Utóbbi szuperállami ideológiát próbál erőltetni szerinte. Semmit rólunk nélkülünk – adta ki a lengyel politikus a jelszót. Úgy látja, a szabadság és a demokrácia a magyarok számára sem csupán üres fogalmak.

Kocsis Máté: Bemegy a kommunista és a liberális a boltba

Jó látni, hogy többen vagyunk, mint az ellenzék október 23-án, és ez csak a kongresszusunk, kezdte beszédét Kocsis Máté. A magyar Országgyűlés működött, elvégezte a dolgát, még ha Tóth Bertalan a kecsketenyésztők örömére azt is mondta, hogy tejhatalmat kapott a kormány, viccelődött a fideszes politikus. A járvány kezdete óta szerinte, amikor összefogásra lett volna szükség, az ellenzék nem segítette a védekezést, hanem álhíreket keltett és kamuvideókat terjesztett. Minket ilyen ellenzékkel vert meg a sors – mondta Kocsis. De voltak szerinte vidám pillanatok, mert Jakab Péter az elmúlt években annyi ételt hurcolt a Parlamentbe, hogy ott vegyesboltot nyithatna. Jakab az, aki úgy akarja elszámoltatni Gyurcsányt, hogy összefog vele, mondta Kocsis. Jakab szerinte nyáron találkozott váratlanul egy melóssal, és a találkozás nem sült el jól. Jakab az egyetlen bohóc, aki nem szereti, ha nevetnek rajta, míg a Fekete-Győr András nevű intellektuális nagyhatalom lezuhanyozta a rollert – stand-upolt Kocsis. A Momentum volt elnöke képes volt arra a politikai bravúrra is, hogy több ajánlást kapott, mint voksot. Ha az ellenzékre gondolnak, nehéz rosszkedvűnek maradniuk, mondta. A főpolgármester most inkább eladja a Városházát, csak ne kelljen bemenni dolgozni, mondta Kocsis, bár Karácsony cáfolta, hogy eladnák a Városházát. A sztoriról az Index számolt be, a főpolgármester viszont fake newsnak minősítette azt.

A baloldal különös rituáléja Kocsis szerint, hogy négyévente azték áldozásszerűen még a választás előtt megbuktatnak valakit – mondta. 2014-ben Bajnai Gordont, négy éve Botka Lászlót, most pedig Karácsony Gergelyre esett a sor, állította Kocsis. Azt a Karácsonyt, akit Gyurcsány Ferenc megfenyegetett. A kommunista és a liberális elmennek együtt bevásárolni, majd bent orra veri az egyik a másikat. Te, ezt miért kaptam? – méltatlankodik az egyik. Mert üzletben nincs barátság – válaszolja a másik. Ezt a viccet mesélte el Kocsis Máté, majd Márki-Zay Pétert porszívóügynöknek nevezte, aki úgy mentegeti az illegális migránsokat, mint egy baloldali. Márki-Zay bizony baloldali, összegzett Kocsis. A kedvence az volt, amikor egy ellenzéki azt mondta, hogy ez a baloldal 360 fokos fordulatot tett. Tizenöt év alatt eljutottak Gyurcsány Ferenctől Gyurcsány Ferencig. Ha nem akarnának kormányra kerülni, akkor csak nevetséges lenne, de így siralmas, összegzett Kocsis. Összességében az lesz a legjobb, ha inkább ők nyerik meg a tavaszi választásokat, mondta. 

Kövér László: Káin mindig megtalálja a maga népét

Épp most fejezte be annak megírását, amit mondani lesz képes – ezzel nyitotta beszédét Kövér László. Állítása szerint bajban volt napok óta, azon göbődött, hogy milyen új dolgot fog tudni még mondani. Viccből még azon is gondolkozott, hogy a négy évvel ezelőtti beszédét mondja el. De aztán másként döntött. Rákerestünk közben, a göbődni elméletileg azt jelenti, hogy szúrni, döfködni, de találtunk egy 2010-es, Index-fórumos kommentet, amiben épp a Fidesz kapcsán használta valaki a szót az őrlődés értelemben.

Kövér máris azzal folytatta, meg kell védeniük Európát, Európa határait, a görög bölcseleten felépült civilizációt, valamint Európa szabadságát és önrendelkezési lehetőségét. Ez az ország most Európa, mondták ki 2010-ben, és arra jutottak, Magyarország a normalitás megmaradt bástyája. A nemzetállami struktúrákat kell megvédeni, hogy ne rendelődjön alá Európán kívüli hatalmaknak, mondta. Ennek az illegális migráció csak az egyik eszköze szerinte, Brüsszel pedig az ellenzék által favorizált helytartósági központ lenne. Káin mindig megtalálja a maga népét, de mindig meg kell nyerniük a következő harcot, hogy folytathassák, állította.

A nyolcvanas években a kommunisták nem akarták, hogy ők a pártállami kereteken kívül megszerveződjenek, vagy ha mégis, ne csak nemzedéki, de nemzeti ösztöneik alapján tegyék. Mégis egymásra találtak és megszerveződtek. A kilencvenes években a liberálisok janicsárokká akarták nevelni őket, de ők kitörtek ebből, és a haza javát szolgálták – idézett múltat Kövér. Szerinte 98 és 2002 között bizonyítottak, majd később a baloldal brutális módon le akarta őket törni, de ők 2010-re erősebbek lettek, mint korábban bármikor. Hibrid háború folyik az EU keleti határvidékén, menekültáradatnak álcázott tömeggel akarják megtörni a lengyeleket és litvánokat, mondta Kövér. Ennek emlegetése azért is érdekes, mert ezzel a hadviseléssel jelenleg Belaruszt vádolják közvetlenül, Oroszországot pedig közvetve. Kövér szerint kelet és nyugat urai a mi kárunkra folytatják háborújukat, minket pedig csak ágyútölteléknek szánnak. 

Háromszor győztek az utóbbi évtizedekben, háromszor kaptak ehhez erőt a Jóistentől és bizalmat a nemzettől, 2022-ben pedig negyedszer is győzni fognak, vetítette előre a házelnök. 

Kubatov: A baloldaliak szállodává alakítanák az Országházat

Kövér László után Kubatov Gábor állt színpadra. Ő az abszurd szó jelentésének szótári definícióját olvasta fel nyitásként. Egy napi abszurd Budapestről: szia, uram, Városháza olcsón eladó – viccelődött Kubatov. A kiszivárgott dokumentumok szerint ez igaz, tette hozzá, azt állítva, hogy elsőre ő sem akarta elhinni. Karácsony Gergely egyébként cáfolta, hogy ilyesmit terveznének. Kubatov viszont folytatta, az évtized abszurdja szerinte, hogy Gyurcsány Ferenc az ellenzék vezetője. Mindent ugyanott folytatnának, ahol egykor abbahagyták. Ha most visszajönnének, újra ugyanaz történne, az abszurd – jósolta a Kubatov-listáról elhíresült Kubatov. Most is eladnák a városházát, Dobrev… dobra vernének mindent, ami mozdítható – tréfálkozott ezt követően Dobrev Klára nevével. A Városháza mintájára a Parlamentet is eladnák, lenne belőle egy jó szálloda – állította Kubatov, bár a szállodabiznis leginkább Mészáros Lőrincnek lett kiszervezve az elmúlt évtizedben. De Kubatov megígérte, hogy ha nyernek jövőre, akkor az Országházból nem lesz szálloda. Az ő csendes forradalmuk a Békemenet, lázadás az abnormalitás ellen, az egykori toborzás pedig ma a mozgósítás, hozott nem túl szerencsés párhuzamot a fideszes politikus. Gyurcsány legújabb üdvöskéje Márki-Zay Péter, aki azt állítja, kevesebb vizet és kevesebb gázt kell használni – legalábbis Kubatov szerint. Abszurd? Vicces? Azt gondolják, nem lehet fokozni? Kubatov szerint ebben n bízzanak, mert a baloldalnak évtizedes gyakorlata van ebben.

Kelemen Hunor a cancel culture-t emlegette

Semjén apokaliptikus felhangokat sem nélkülöző beszéde után Koncz Zsófia köszöntötte a határon túlról érkezett szervezeket, majd felkérte Kelemen Hunort, hogy köszöntse a kongresszust. Az RMDSZ politikus mintha kicsit zavarban lett volna, úgy kezdett bele, hogy Kövér László néhány napja felkérte őt egy beszédre. Mennyi időt beszélhetek? – kérdezte a házelnöktől, aki azt mondta, öt percnél többet és hetvenötnél kevesebbet. Kelemen a kettő közé kalibrálta beszédét. Orbán Viktor szerinte paradigmaváltást hajtott végre a határon túli magyarok támogatásával, az idő pedig visszaigazolta a magyar miniszterelnököt. Nemzeti szolidaritás, bizalom, bátorság, remény és közös felelősség – ezekkel a szavakkal írta le a politikus az elmúlt évtized nemzetpolitikáját. A tágan vett görög–zsidó–római hagyományt meg kell védeni, ezek a gyökerek éltetik az erős törzset Kelemen szerint, aki ezek után kimondta a cancel culture kifejezést is. Kérdéses, a jelen lévő idősebb Fidesz-hívek közül hányan értették, mire gondol pontosan. Mindenesetre Kelemen szerint a Fidesz az ideológiai csatában a helyes utat választotta, és nem szabad feladni a küzdelmet. A cancel culture egyébként Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban értelmezhető elsősorban, és arra vonatkozik, amikor egy ismert embert a (korábbi) mondatai, véleménye miatt megpróbálnak kizárni a nyilvánosságból. 

Kelemen Hunor beszéde után szavazás következett. Az alapszervezetek által delegált tagok száma 1386. Az összes kongresszusi küldöttek száma 1475. A többség megszavazta a küldöttek mandátumát, ahogy a levezető elnökök, azaz Koncz Zsófia és Zsigó Róbert személyét is.

Semjén: Migrációs válság, LMBTQ-stb. -téboly!

Negyed 11-kor megindult a közvetítés, kezdetét vette az izgalmas kongresszus. Elcsattant egy gong, elsötétült az egész terem, majd feszültségfokozó zenét hallhattak a jelenlévők, miközben színes kockák égtek látomásos fényárban. Itt még nehéz volt eldönteni, hogy ez a magyar kormánypártok eseménye vagy épp egy technobuli lesz-e. A szupersztár rockzenekaroknak beillő fogadtatás után a Himnuszt kezdték énekelni, a színpadon Miklósa Erika operaénekessel. Ezután kis nosztalgiaként felhangzott a Roxette-től a Listen to your heart, hogy utána megérkezzenek a házigazdák, Zsigó Róbert és Koncz Zsófia. Utóbbi nagy szeretettel köszöntötte a sajtó megjelent képviselőit, és azt mondta, megható itt állni, mert ő a mozgalmi élettel együtt született. Megköszönte azt a hatalmas segítséget is, amit a szerencsi időközi választáson nyújtottak neki. Zsigó is köszöntött mindenkit, személyes megjegyzésként azzal nyitva, hogy 92-ben ott volt a Fidesz-kongresszuson. Azóta egy kicsit többen vagyunk – jegyezte meg viccesen. Koncz Zsófia pedig a KDNP-t kezdte dicsérni, lelkesült hangon felkérve Semjén Zsoltot, hogy köszöntse a kongresszust a társszervezetek nevében. 

Semjén nagy tisztelettel és szeretettel köszöntött mindenkit, külön nagy örömnek nevezve, hogy a megújult Hungexpo területén lehetnek jelen. Ez a csodálatos, újraépített központ adott helyet elsőként az Eucharisztikus Kongresszusnak, majd a vadászati világkiállításnak – idézte fel a legutóbbi fontos eseményeket. A vadászati kiállításon másfél millióan voltak, nyűgözött le mindenkit a miniszterelnök-helyettes. És csak eddig kellett várni, hogy az ellenzék szidalmazása kezdődjön, bár Semjén szerint ezt nem érdemlik meg. Az ellenzékben szerinte eldöntötték, hogy érdektelen a kiállítás, majd azt mondták, hogy a kutyát sem érdekli a Semjén-show. Végül már arra jutottak, pszichológusoknak kell megfejteni, miért mentek el ennyien – legalábbis Semjén szerint, aki szerint az ellenzék buborékban él, valóságot tagad és hülyének gondolja a népet. Karácsony Gergely pedig ugyanúgy fúrta mindkét rendezvényt, mint annak idején az olimpiát – mondta. Az ő legfőbb szövetségesük viszont a valóság és a nép. 2008 óta minden országos választást abszolút többséggel nyert a Fidesz–KDNP, most sem lesz másképp, ígérte meg Semjén Zsolt. Aki szerint viszont nagyon fontos látni, hogy a Fidesz és a KDNP, na meg a kongresszus is csak eszköz, a cél pedig, amiért ezt az egészet csinálják, a keresztény civilizáció védelme és a nemzeti szuverenitás biztosítása.

Migrációs invázió, LMBTQ-satöbbi-téboly! Ezeket a szavakat használta a miniszterelnök-helyettes, aztán rá is tért a határon túli magyarokra, akik már nemcsak ugyanúgy magyarok, de állampolgárok is. Márki-Zay Péter pedig ugyanúgy járt, mint az éji bogár, aki nekiment a falnak – zavart össze egy újabb éles váltással mindenkit Semjén. Az ellenzék reformkommunista és reformfasiszta, és egyetlen dolog tartja össze, az Orbán Viktor iránti patologikus gyűlölet, na meg a magyarellenes zsigeri megfontolások és az antikrisztianizmus – ijesztett meg mindenkit a politikus. Szél Bernadett miniszterelnök, Vona Gábor belügyminiszter, Gyurcsány Ferenc pedig pénzügyminiszter lett volna, jósolta meg utólagosan a be nem következett jövőt Semjén. Szerinte ez történt volna, ha az ellenzék nyer 2018-ban. Marionett-bábuként látja maga előtt Semjén Márki-Zayt, de ők azt a célt tűzték ki, hogy megvédik a nemzeti szuverenitást, a családokat és a gyerekeket.  

Nem lehetett izgulni

Immár 29. alkalommal tart kongresszust a Fideszt. Orbán Viktor miniszterelnök 2003 óta, vagyis 18 éve a párt elnöke, és miután senki sem indult el ellene, nem kérdés, hogy folytathatja munkáját a Fidesz élén. Ugyan Orbán kormányfőként is lehet pártvezető, az alelnökökre már szigorúbb szabályok vonatkoznak: aki ugyanis miniszter is lesz, az nem töltheti be ezt a posztot. Emiatt a családokért felelős miniszterré előlépett Novák Katalin nem maradhat alelnök, így az ő helyéért alakulhat ki egyedül valódi verseny, ugyanis feltehetően a többi alelnököt is – újraválasztják, vagyis Kósa Lajost, Kubatov Gábort és Németh Szilárdot – újraválasztják. Novák helyére a kormánypárti Hír Tv szerint négyen is aspiráltak: Gál Kinga EP-képviselő, Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő, Vitályos Eszter államtitkár (egyben parlamenti képviselő) és a szintén országgyűlési képviselő Koncz Zsófia. Viszont végül csak Gál Kinga indult.

Érdekesség, hogy a kormánypárt a súlyosbodó járványhelyzet ellenére sem mondta le az eseményt, ugyanakkor jelezték: csak beoltott személyek vehetnek részt rajta. Az viszont nem meglepő, hogy a Hvg.hu beszámolója szerint a kongresszus szervezői gondoskodtak arról, hogy a helyszínen lévő újságírók ne kerülhessenek a politikusok közelébe. Mint írtáka lap, a sajtót teljesen elzárták a párt szereplőitől, nem csak hogy a széksorokat választják el kordonnal, de külön emeletre helyezték a médiát, hogy még véletlenül se találkozhassanak fideszes politikussal. Kiemelték azt is, hogy amikor a Fidesz ellenzékben volt, még beengedte a kongresszuson az újságírókat a küldöttek közé.