Megnyitják a Fővárosi Önkormányzat parkolóját

Megnyitják a Fővárosi Önkormányzat parkolóját

A budapesti Városháza épülete (Fotó: Dezidor/Wikipedia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Megnyitja parkolóját a Fővárosi Önkormányzat a környéken lakók előtt kedd estétől december 11-ig – közölte a Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya. Egyelőre annyit közöltek, hogy a III. számú udvaron lévő parkolóhelyeket minden este 19 órától reggel 7:30-ig használhatják a Városháza környékén (a 1051; 1052; 1061; 1072; 1075-ös irányítószámú körzetek) lakcímmel vagy tartózkodási hellyel rendelkező budapestiek. A kijárási tilalom ideje alatt, este 20 óra és hajnali 5 óra között a kapukat bezárják, de lehet jelezni a kiállási szándékot ezalatt is.

A koronavírus-járvány miatt jelenleg is ingyenes a parkolás országszerte, így a fővárosban is. Több belső kerület vezetője azonban panaszkodott amiatt, hogy éppen az ott lakók nem tudnak parkolni, mert annyian járnak és parkolnak most a belvárosban autójukkal.

Karácsony Gergely főpolgármester már múlt héten jelezte, hogy „az ingyenes parkolás miatt kialakult káoszra rövidtávon megoldást a parkolóhelyek számának bővítése jelenthet”. Ezért felkérte az állami intézményeket, a bevásárlóközpontokat, a nagy áruházláncokat, hogy parkolóikat, mélygarázsaikat tegyék ingyenessé a kijárási korlátozások idejére. Egyúttal hozzáfűzte, hogy ezt egyébként rendkívüli felhatalmazásával élve a kormány is elrendelheti, „hasonló határozottsággal, ahogyan azt az ingyenes parkolással tette”.

Szombaton pedig jött a hír, hogy a koronavírus-veszélyhelyzetre tekintettel újabb kormányrendeletet írt alá Orbán Viktor miniszterelnök a parkolást könnyítő intézkedésekről. Ennek lényege, hogy esténként ingyenesek lesznek a parkolóházak. A november 23-án hatályba lépő rendelet alapján lakott területen, kereskedelmi célú P+R, parkolóház, parkológarázs, zárt felszíni parkoló és nem zárt felszíni parkoló díjfizetés nélkül vehető igénybe az este 7-től reggel 7 óráig tartó idősávban.