Nagy anyagi veszteség az ellenzéki pártoknak a támogatás csökkentése

Nagy anyagi veszteség az ellenzéki pártoknak a támogatás csökkentése

A parlament ülésterme a korrupcióellenes hatóságról szóló vita alatt (Forrás: Hadházy Ákos/Facebook) Képünk illusztráció.

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Már nincs olyan eleme a Fidesz működésének, amely a legcsekélyebb mértékben is összhangban lenne a demokratikus működéssel – reagáltak ellenzéki pártok arra, hogy a hatalom drasztikusan csökkentette a parlamenti frakciók támogatását – írja a Népszava.

A Népszava megkereste az ellenzéki pártokat, hogy reagáljanak arra: jövőre mennyivel gazdálkodnak majd kevesebb pénzből azután, hogy egy nyáron elfogadott törvénymódosítás csökkentette a frakciók támogatását, és hogyan hidalják át a problémát.

Az elvonások elsősorban az amúgy is pénzszűkében lévő ellenzéki pártokat hozzák nehéz helyzetbe. A kormánypárti Magyar Nemzet beszámolója szerint Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője egy háttérbeszélgetésen azzal indokolta a döntést, hogy az eddigi rendelkezések alapján egy ellenzéki képviselő jóval többe kerülne az államnak, mint egy kormánypárti politikus. Az új szabályok értelmében az ellenzéki frakcióknak 3 milliárd forinttal, a kormánypárti képviselőcsoportoknak 2 milliárddal kevesebb jut majd a mostani parlamenti ciklusban. 

Mint a Népszava írja: az MSZP keményen bírálta a döntést, amelyet a szocialista párt a „fideszes egypártrendszer megteremtésének sunyi és aljas módszerének” minősített. Mint írták, a Fidesz fel akarja számolni az ellenzéki pártokat, ezért elveszi azt a pénzt, amiből azok működhetnének. A szocialisták szerint ez nyílt támadás a parlamentáris demokrácia ellen. Az MSZP külön kifogásolta, hogy 17 szakértői helyet vonnak el az ellenzéktől, miközben a Fidesz–KDNP számára elérhető szakértői helyek számát 18 fővel növelik.