Megsemmisítették a balatonaligai kikötő vízjogi engedélyét

Megsemmisítették a balatonaligai kikötő vízjogi engedélyét

Most még a természet uralkodik Balatonaligán (Fotó: Magyar Hang/Grimm Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Június 7-én emelkedett jogerőre a Pécsi Törvényszék döntése, mely szerint megsemmisíti a balatonaligai kikötő vízjogi üzemeltetési engedélyét – számolt be róla nemrég a Népszava. A hivatal egyben új eljárásra kötelezte a Fejér Vármegyei Kormányhivatal katasztrófavédelmi igazgatóságát. A Telex is rákérdezett a Pécsi Törvényszéknél, az pedig megerősítette az értesülést. A döntéssel szemben a kézbesítéstől számított harminc napon belül felülvizsgálati kérelemmel lehet jelentkezni a Kúriánál.

Az indoklás úgy szól, hogy az engedélyt eljárási szabályszegések miatt vonják vissza. A törvényszék közleménye szerint olyan lényeges szabálysértések történtek, amelyek csak új eljárással orvosolhatóak. Az Aligai Fürdőegyesület ügyféli jogállását ezért nem ismerték el, az eljárásba nem vonták be, valamint másik ügyfelet sem értesítettek az eljárásról.

Az ingatlankomplexumot május végén nyitották meg, hiába próbálta azt meggátolni az Aligai Fürdőegyesület (AFE). Az utóbbi problémája elsősorban az, hogy a helyiek tartanak attól: megint el fogják veszíteni a rendszerváltás előtt lezárt, azóta viszont szabadon használható partszakaszt. Az AFE megtámadta a kikötő használatbavételi engedélyét is.

A területen egykor pártüdülő állt, ma szállodára, vízi élményparkra, kikötőkomplexumra vágynak. A projekt egyébként a NER-közeliként számon tartott Balázs Attilához, valamint cégéhez, a Pro-Mot Kft.-hez köthető.