Atlétikai vb: megszavazták az előterjesztést a hozzájárulás visszavonásáról

Atlétikai vb: megszavazták az előterjesztést a hozzájárulás visszavonásáról

A Nagyvásártelep központi épülete Budapesten, ahol felépülne a Diákváros és a Fudan kampusza (Fotó: MTI/Koszticsák Szilárd)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú és parttalan politikai vita után megszavazta a fővárosi közgyűlés azt az előterjesztést, amely szerint a kormányzat megszegte a közte és a fővárosi önkormányzat az atlétikai világbajnokságról és a Diákváros megépítéséről létrejött megállapodást. A határozat értelmében a főváros nem kíván a 2023. évi atlétikai világbajnokság házigazdája lenni, ha a kormány bármelyik, eredetileg  Diákvárosnak szánt területet átadja a Fudan alapítványnak. Ez lényegében az eredeti előterjesztés felpuhítását is jelenti. Egyben a közgyűlés felkérte Karácsony Gergely főpolgármestert, hogy a döntésről tájékoztassa a Nemzetközi Atlétikai Szövetséget.

Karácsony Gergely az előterjesztése indoklásában azt fejtegette, hogy az eredetileg a Diákvárosnak szánt ingatlanokat az állam ingyenesen adja oda a kínai Fudan egyetem budapesti kampuszának felépítéséhez. Azt mondta, hogy Magyarország legértékesebb telkén valósult volna meg a Diákváros. A Budapesten hiányzó kollégiumi férőhelyhiányt enyhítette volna a Diákváros megépítése, egyúttal pedig a fővárosi – szavai szerint – lakhatási válságon is enyhített volna. Szerinte a kormánnyal kötött megállapodás nyílt, egyértelmű felrúgását jelenti, hogy a kormányzat törvénybe írta a területet átruházását a kínai egyetemi kampusznak létrehozott alapítvány részére. Hozzátette, azt szeretné, ha Budapesten lenne atlétikai világbajnokság és diákváros is. Úgy fogalmazott, hogy nem lehet a budapesti akaratot egy ilyen törvénnyel felülírni.

Láng Zsolt, a Fidesz frakcióvezetője szerint viszont a baloldali előválasztási küzdelemben való helyezkedésre használja Karácsony a fővárosi közgyűlést, amely „cicaharc” terepe lett. Arról beszélt, hogy csökken a főpolgármester népszerűsége a fővárosban, ezért nem beszél Karácsony Gergely a megdrágult közbeszerzésekről és a fővárosi közlekedési helyzetről. Láng arra hívta fel a figyelmet, hogy a világesemény megrendezéséről a kormány és a Nemzetközi Atlétikai Szövetség között jött létre a megállapodás. Ilyen módon a fővárosi közgyűlésnek a világbajnokság megrendezésében nincs hatásköre – jelezte.

Karácsony erre vonatkozóan megjegyezte, hogy többször tárgyalt a Nemzetközi Atlétikai Szövetség vezetőivel, amelyeken a – főpolgármester által nem nevesített – vezetők világossá tették számára, hogy olyan városban nem lesz világbajnokság, amelynek a vezetése nem kíván annak otthont adni.

Láng Zsolt fideszes frakcióvezető módosító indítványt is benyújtott emiatt, amelyben arra szólították fel a főpolgármestert, hogy csak a hatáskörének megfelelően vigyen a közgyűlés elé előterjesztéseket; illetve arra is kérték ebben, hogy a szeptember végére készítsen intézkedési tervet a fővárosi közlekedési dugók felszámolása érdekében. A szavazáson azonban a módosító indítványa nem kapott többséget.

Horváth Csaba (MSZP) zuglói polgármester azzal érvelt a vitában, hogy szerinte a kormány a Diákváros kárára egy kínai pártegyetem építését finanszírozza. Arról beszélt, hogy olyan világbajnokságot szeretnének, amely átlátható közpénz felhasználásával valósul meg, a korábbi megállapodásnak megfelelően. Horváth szerint létezik kompromisszum. Ez az lenne, ha a kormány visszavonná a területátadásról szóló törvényt.

A Momentum képviselőcsoportja is módosító javaslatot nyújtott be. Ez több feltételt is megfogalmaz az eredeti előterjesztéshez képest. Eszerint nem támogatják a világbajnokság megrendezését, ha a kormány átadja bármelyik, eredetileg a Diákvárosnak szánt területet a Fudan alapítványnak, illetve ha a kormány október végéig nem gondoskodik a fővárosi alapellátás és járóbeteg-szakellátás fejlesztéseiről szóló kormányhatározat végrehajtásáról.  Az előterjesztés ezzel módosítójavaslatával együtt többséget kapott a közgyűlésben. A fideszes képviselők nem támogatták a javaslatot.

A DK előterjesztése elbukott

Mint arról beszámoltunk, a főpolgármester előterjesztéséről szóló bejelentést megelőzően a Demokratikus Koalíció (DK) már közölte, hogy a párt is kezdeményezi az atlétikai világbajnokság megrendezéséhez adott közgyűlési támogatás visszavonását. Miután azonban a napirendi pontok előterjesztésének lehetősége a főpolgármestert illeti, egy huszárvágással mégis a DK-s előterjesztés került hátrébb. A kormánypárti frakció ebből próbált is politikai tőkét kovácsolni, és a sorrend miatt értetlenségüknek is hangot adtak.

A KDNP-s Bagdy Gábor – korábban főpolgármester-helyettes – úgy értékelt, hogy a közgyűlés egymásnak ellentmondó határozatot hoz, ha a DK előterjesztését is megszavazza. Mint mondta, ezért is szerette volna, ha előbb a DK-éről szavaznak, de ezt még korábban nem támogatta közgyűlés.
Láng Zsolt fideszes frakcióvezető szerint ha a DK-s előterjesztést minden feltétel nélkül elfogadja a közgyűlés, azzal a korábban megszavazott határozatot is felülírják, egyúttal bohóckodásnak minősítette a közgyűlési tárgyalást. Sőt, akadt ellenzéki képviselő, aki azt is jelezte, hogy nem világos, mit jelent az intézkedés, ami szerint a főpolgármesternek a következő közgyűlésre elő kell terjesztenie a 2023-as atlétikai világbajnokság megrendezéséhez szükséges dokumentumokat.

Több fideszes frakciótag kérte a főjegyző, Számadó Tamás állásfoglalását is a kérdésben, aki azonban jól érzékelhetően nem kívánt állást foglalni. Előbb azt mondta, hogy nem lát ellentmondást a két napirendi pont között. Az ismételt ellenzéki noszogatásra pedig továbbutalta a kérdést az előterjesztőnek, Gy. Németh Erzsébetnek. A főpolgármester-helyettes, DK-s frakcióvezető azt mondta, hogy az előterjesztés megszavazásával a közgyűlés a szándékát jelzi, majd felkérik a főpolgármestert, hogy „hozza vissza” a világbajnokságról szóló iratokat a közgyűlés elé, amivel végső döntést hozhatnak az ügyben.

A DK-s főpolgármester-helyettes előterjesztése azonban váratlan helyről is kapott kritikát. Soproni Tamás (Momentum) terézvárosi polgármester ugyanis félreérthetetlenül szúrt oda – a párt megnevezése nélkül – Gy. Németh Erzsébetnek. Azt mondta ugyanis, hogy bár érti, hogy egészséges politikai verseny van a politikai szervezetek között, mégis azt kéri, hogy a főpolgármester mögött álló pártok továbbra is egyeztessenek mindenről. Szerinte ez a jövőbeli együttműködés alapja, amelynek – mint az 2019-es önkormányzati választás, illetve 2018-ban ennek elmaradása mutatta – nincs alternatívája.

A frakcióegyeztetési szünetet is igénylő hosszú vita azonban nem hozott eredményt, az előterjesztés nem kapott többséget. A 6 DK-s közgyűlési tag megszavazta, de 17-en nemmel voksoltak. A fideszes képviselők mellett Pikó András józsefvárosi és Soproni Tamás terézvárosi polgármester is nemmel szavazott. Karácsony Gergely főpolgármester tartózkodott, ahogy 7 másik közgyűlési tag is.