Megszólalt a Szent János kórház: egy öltözőben bukkant fel rágcsáló

Megszólalt a Szent János kórház: egy öltözőben bukkant fel rágcsáló

(Fotó: Pixabay.com/Gellinger)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Valószínűleg a csatornából mászott fel az Észak-budai Szent János Centrumkórház Diós árok telephelyén az öltözőbe egy rágcsáló, amelyet az intézmény dolgozói vettek észre. A rágcsálót eltávolították, a kórházban máshol nem találtak jelenlétére utaló nyomokat – közölte az intézmény kommunikációs vezetője pénteken az MTI-vel.

Sebők-Tóth Kata a megjelent sajtóhírekre reagálva azt írta, a sebészeti és urológiai osztályok a már felújított Kútvölgyi Kórház 4. és 5. emeletén üzemelnek, ott nem találtak rágcsáló jelenlétére utaló jeleket. Az intézmény dolgozói, miután egy betegellátást nem érintő térben, egy öltözőben látták a rágcsálót, a legrövidebb időn belül az erre rendszeresített sürgősségi telefonszámon értesítették a kórház műszaki üzemeltetését végző cég műszaki ügyeletesét. Egy rágcsálóirtó szakember ezután sürgőséggel rágcsálócsapdát helyezett ki – derül ki a tájékoztatásból.

A szolgáltató szóbeli tájékoztatása alapján egyedi esetről van szó, nagy valószínűséggel a csatornából mászott fel az állat, amelynek eltávolítása sikeresen megtörtént. Egyéb fertőzésre utaló nyomokat a szakember nem állapított meg – közölte a kommunikációs vezető. Hozzátette, az elmúlt időszakban más osztályról rágcsálók jelenlétére utaló jelzést vagy bejelentést sem a kórház higiéniai osztálya, sem az ellátási csoport nem kapott.

A takarítószemélyzet az eset után többször is fertőtlenítő takarítást végzett az öltözőhelyiségekben, azóta a dolgozók nem láttak sem az öltözőben, sem az épület más részében rágcsálót. A rágcsálóirtással foglalkozó szakember többször is megjelent, és személyesen ő is ellenőrizte a helyiségeket – jelezte Sebők-Tóth Kata, nyomatékosítva: a rágcsáló jelenléte, illetve eltávolítása semmilyen módon nem akadályozta a betegellátást. A kórház – a hazai közintézményekre vonatkozó közegészségügyi előírásoknak megfelelően – megrendeléssel rendelkezik a rágcsálók elleni csapdák kihelyezésére és azok folyamatos megfigyelésére, pótlására, valamint – fertőzöttség esetén – a rágcsálók egyedi irtására. A kihelyezett csapdák esetében a visszaellenőrzés és pótlás rendszeres időközönként, garanciálisan megtörténik – áll a tájékoztatásban.