Megvannak a Fidesz–KDNP egyéni képviselőjelöltjei

Megvannak a Fidesz–KDNP egyéni képviselőjelöltjei

A Fidesz 2021. évi tisztújító kongresszusa (Fotó: Dömötör Csaba / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Közzétette a Fidesz, hogy kiket indítanak a parlamenti székekért a 106 egyéni választókerületben. Ellenfeleiket, az egyesült ellenzék indulóit korábban előválasztáson választották ki.

Orbán Viktor miniszterelnök úr felkérését tisztelettel elfogadom és Önökért vállalom! – így közölte Herczeg Zsolt, Mezőtúr fideszes polgármestere, hogy őt indítja a Fidesz Boldog István körzetében, Jász-Nagykun-Szolnok megye 4-es számú választókerületében az országgyűlési választáson. Ezt követően közleményt adott ki a Fidesz–KDNP arról, hogy a választmány döntött valamennyi egyéni képviselőjelöltről. A lista itt tekinthető meg. „A Fidesz-KDNP felkészült az országgyűlési választásra, mert Magyarországnak előre kell mennie, nem hátra!” – írták az MTI-nek küldött közleményben.

Bár Kocsis Máté, a Fidesz parlamenti frakciójának vezetője a 444.hu-nak adott rövid interjújában semmi kivetnivalót nem látott abban, hogy köztörvényes bűncselekménnyel gyanúsított képviselők is helyet foglalnak pártja padsoraiban, az egyéni képviselőjelöltjeik között mégsem szerepelnek olyan politikusok, akikkel kapcsolatban az elmúlt hónapokban, években felmerült törvénybeütköző tevékenység. A listán nem szerepel sem a korrupciós ügye miatt az államtitkári posztról távozni kényszerülő, ám a parlamenti mandátumát megtartó Völner Pál, sem pedig Simonka György, akit bűnszervezetben elkövetett költségvetési csalással vádol az ügyészség. Völner Pál helyett Erős Gábort jelöli a Fidesz a Komárom-Esztergom megye 2. számú választókerületében, míg Békés megye 4. számú választókerületében Erdős Norbert indul Simonka György helyett. 

 

A Telex összesítése szerint összesen 26 helyen változtattak a 2018-as választáson indulókhoz képest. Érdekesség például, hogy a Fidesz erzsébetvárosi és terézvárosi csoportja Bajkai Istvánt javasolta decemberben a párt országgyűlési képviselőjelöltjének Budapest 5. választókerületében (VI-VII. kerület), az országos választmány viszont felülbírálta a döntést és Kovács Balázs Norbert, korábbi fideszes zuglói képviselőt választotta helyette. Itt 2018-ban a DK-s Oláh Lajos győzött.

Csongrád-Csanád megye 2. választókerületében az a Mihálffy Béla a jelölt, akinél Orbán Viktor disznót vágott Öttömösön.

Nem fog szerepelni a szavazólapokon több olyan nagyágyú sem, akik korábban eredményesek voltak. Már 2020 őszén híre ment, hogy nem indul egyéniben Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter, aki négy évvel ezelőtt a XII. kerületben szerzett mandátumot. Szintén nem lép rajtvonalhoz Kocsis Máté a VIII-IX. kerületben, Varga Mihály pénzügyminiszter pedig a II. kerületben. Nem indulásuk indokaként korábban az hangoztatták, hogy teljes erőbedobással a Fidesz országos kampányát akarják segíteni.

Ahogy azt tudni lehetett, már biztos, hogy egyéniben méretteti meg magát Lázár János a hódmezővásárhelyi választókörzetben. Ennek az érdekessége, hogy nem mással, mint az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltjével, Márki-Zay Péterrel csap össze, aki a kormányfői ambíciói mellett egyéniben is megméreti magát.