Mellár Tamás: Az ellenzéki oldalon számos olyan képviselő van, aki nem töri magát

Mellár Tamás: Az ellenzéki oldalon számos olyan képviselő van, aki nem töri magát

Mellár Tamás (Fotó: Mellár Tamás / Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Nem keresték meg ellenzéki pártok Mellár Tamás közgazdászt, országgyűlési képviselőt, aki a napokban lebegtette meg kilépését a Párbeszéd frakciójából. Erről a függetlenként, de az ellenzéki pártszövetség támogatásával mandátumot szerző politikus beszélt lapunk érdeklődésére.

Baranya megye I-es számú egyéni választókerületének képviselője előzőleg az ATV-nek beszélt arról, hogy kilépését fontolgatja az ellenzéki párt országgyűlési frakciójából. Kérdésünkre, miszerint eldöntötte-e, hogy marad, vagy sem a Párbeszéd parlamenti képviselőcsoportjában, Mellár Tamás azt felelte: még nem hozott döntést. A téli szünet erre jó alkalom lesz, és a tavaszi ülésszakban már a döntésének megfelelően folytatja képviselői munkáját.

A közgazdász – aki 1998 és 2003 között a Központi Statisztikai Hivatal elnöke volt és Orbán Viktor miniszterelnök tanácsadói körébe tartozott – az okokat firtató felvetésünkre megerősítette: azért került döntési helyzetbe, mert úgy látja, az ellenzéki oldalon számos olyan képviselő van, aki nem töri magát, nem keresi a kiutat a jelenlegi politikai helyzetből. Felhívta a figyelmet, hogy ezt az egész ellenzékre érti. Továbbá az ellenzéki politizálás nagy hibájának tartja, hogy a pártok nem akarnak összefogni, nem látják be, hogy csak a legszélesebb körű összefogással lehetne bármilyen eredményt elérni.

Azt mondta, a Párbeszédben nem különösebben lepődtek meg, hogy nyilvánosságot kapott a dilemmája, mert már többször beszélgettek arról, nem biztos, hogy a frakciómunkában részt kell vennie. – Elvégre nem vagyok párttag, és úgy látom, hogy a Párbeszéd frakciója karakteres munkát nem mutat fel. A Párbeszédnek is elmondtam, hogy el kellene menni vidékre, és megszervezni a helyi közélet alapjait. Az ugyanis, hogy Budapesten sajtótájékoztatót tartanak és az Országgyűlésben felszólalnak, kevés – mutatott rá. Ennek apropóján emlékeztetett arra, hogyan sikerült a Fidesznek a 2002-es választási vereség után újraszerveznie a bázisát a polgári körök révén, a „falvakban is akadt két embere”. Mint mondta, ettől fényévnyi távolságra van a Párbeszéd és a többi ellenzéki párt is.

A vidéki építkezés hiányának apropóján emlékeztetett, hogy a Párbeszéd két egyéni mandátumot szerzett, mindkettőt Budapesten. Szabó Tímea a III. kerületet, míg Tordai Bence a II. kerületet magába foglaló egyéni választókerületben hozta el a mandátumot. A két másik párbeszédes politikus, Szabó Rebeka és Berki Sándor listán jutott mandátumhoz. A frakcióhoz csatlakozott aztán a nem párttagként Baranya megyében egyéni mandátumot szerző Mellár Tamás és a Szikra Mozgalmat képviselő, szintén fővárosi választókerületben győzedelmeskedő Jámbor András. – Ez az összetétel Budapest-centrikusságról tanúskodik – jelentette ki. Esetleges kilépése ugyanakkor nem járna a képviselőcsoport megszűnésével, mivel az ahhoz szükséges legalább öt képviselő továbbra is rendelkezésre áll.

Megkérdeztük: kapacitálják-e a frakcióban maradásra? Erre azt felelte, hogy nem érzi ezt. Mivel már korábban is foglalkozott a kérdéssel, nem érte a pártot a dilemmája meglepetésként. Másrészt – folytatta – tudják róla, nem azért lengette be a kilépését, hogy azzal kizsaroljon magának valamit. Mint mondta, ő maga az elveihez igyekszik hű maradni.

– A frakcióban maradás mellett az szól, hogy frakciótagként sokkal több megjelelési, megszólalási lehetőség van, mint frakción kívüli független képviselőként. Ha kilépek, akkor szinte semmi nem marad. Bár – hozzáteszem – a parlamenti megszólalásnak sok eredménye nincs, mert a kormányoldalról szándékosan félreértik, félremagyarázzák a megszólalásokat, vagy belehazudnak a szemembe a válaszadásra kijelölt államtitkárok, mint az a legutóbbi alkalmakkor is történt. A frakciótagság előnye továbbá, hogy bizonyos terheket a frakcióapparátus le vesz az ember válláról – fogalmazott.

Azt is mondta, hogy miután híre ment a dilemmájának, magánszemélyektől kapott üzeneteket. Ezek között akadt olyan is, amelyik arról szólt, hogy kilépése esetén javulna a hitelessége. Más pártok viszont nem keresték meg. Meggyőződése ugyanis, hogy tudják, ha kilép a Párbeszéd frakciójából, azt nem azért teszi, mert egy másik frakcióban jobban érezné magát.