Menczer Tamás: Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez

Menczer Tamás: Magyarország tartja magát az „egy Kína” elvhez

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára beszédet mond a VII. Hadikultúra és Military Fesztivál megnyitó rendezvényén a zsámbéki volt légvédelmi rakétabázison 2021. szeptember 25-én. (MTI/Mohai Balázs)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium kétoldalú kapcsolatokért felelős államtitkára Facebook-oldalán adta mindenki értésére, hogy a magyar külügy „továbbra is következetesen” tartja magát az „egy Kína” elv alkalmazásához. Ez utóbbi azt a pekingi álláspontot tükrözi, hogy Tajvan a Kínai Népköztársaság része.

A bejegyzést egyébként azzal a felütéssel kezdte a politikus, hogy „a magyar külpolitika fókuszában hosszú hónapok óta a béke áll”. Ezután rátért arra, hogy „a jelenlegi helyzetben egyáltalán nem hiányzik nekünk az, hogy a világ két meghatározó nagyhatalma konfliktusba kerüljön egymással, még ha a konfliktus földrajzilag messze is helyezkedik tőlünk”.

Menczer ezzel a a legújabb, Tajpej és Peking közötti konfliktusra céloz, amelyet az robbantott ki, hogy a múlt héten Tajvanra látogatott Nancy Pelosi, az amerikai Képviselőház demokrata elnöke. Kína ezért a látogatás idején illetve utána nagyszabású hadgyakorlatot tartott Tajvan térségében, a tajvani kormány pedig lényegében azzal vádolja a Kínai Néphadsereget, hogy a gyakorlattal Tajvan megszállását készítik elő. Kedden reggel a tajvani hadsereg is éleslőszeres hadgyakorlatot tartott.

„Őszintén reméljük, hogy a Tajvan körüli helyzet nem fog eszkalálódni és a világ meghatározó hatalmai minél előbb visszatérnek a kölcsönös tiszteleten és bizalmon alapuló együttműködéshez” – folytatta az államtitkár, majd hitet tett az „egy Kína” elv mellett. Szokatlan módon még kommentelt is a saját bejegyzése alá, és azzal egészítette ki mondandóját, hogy „Magyar külpolitika, magyar érdekek mentén!”