Mentelmi jogot kaphat a szuveneritásvédelmi hivatal elnöke

Mentelmi jogot kaphat a szuveneritásvédelmi hivatal elnöke

Kocsis Máté (Fotó: Facebook/Kocsis Máté hivatalos oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Az országgyűlési képviselőkkel azonos mentelmi jog illetheti meg a leendő szuverenitásvédelmi hivatal elnökét – írja a 24.hu a lap által megismert módosító javaslatra hivatkozva. Vagyis, a hatóság majdani elnökét nem lehet felelősségre vonni bíróság vagy más hatóság által, míg a parlament nem függeszti fel a mentelmi jogát.

Mint írták, mentelmi jog a parlamenti képviselőkön kívül a bírákat, ügyészeket, a köztársasági elnököt, az Állami Számvevőszék elnökét, az alapvető jogok biztosát és helyettese illeti meg. A felállítani tervezett hivatal elnökét a miniszterelnök javaslatára a köztársasági elnök nevezheti ki.

A szuveneritásvédelmi hivatalt annak a törvényalkotási folyamatnak a részeként hozhatják létre, amivel megtiltanák a pártok mellett a civil szervezetként működő jelölő szervezetek számára is, hogy külföldről adományokat fogadjanak el. A törvénytervezetről és az ahhoz benyújtott módosító indítványról kedden szavazhat az Országgyűlés.