Mérce: cigányellenes plakát került a Mi Hazánk József körúti irodájának ajtajára

Mérce: cigányellenes plakát került a Mi Hazánk József körúti irodájának ajtajára

Rasszista plakát a Budapest József körút 43. szám alatti Mi Hazánk-iroda ajtaján. (Fotó: Mérce.hu)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Cigányellenes plakát került a Mi Hazánk József körúti irodájának ajtajára – erre hívta fel a figyelmet szombaton Sátly Balázs, az ellenzéki pártok képviselőit tömörítő Közösen Józsefvárosért frakció vezetője Facebook-oldalán, a hírt a Mérce szúrta ki.

„Nem lehetünk cigányország!” – ezzel az uszító felirattal, egy romákat ábrázoló fotóval, valamint a Mi Hazánk pártlogójával ellátott plakátot ragasztottak fel belülről a szélsőjobboldali párt irodahelyiségének ajtajára. 

Az iroda Józsefváros önkormányzatának tulajdonában van, a Mi Hazánk a kerülettől bérli a helyiséget. Sátly Balázs közölte, az önkormányzat tulajdonosi bizottságának következő ülésén kezdeményezni fogja az iroda bérleti szerződésének felülvizsgálatát.

„Nem tűrhetjük, hogy közös tulajdonunkat akár a józsefvárosi cigányok, akár más közösséggel szembeni uszításra használják” – írta.

Az üggyel kapcsolatban az 1 Magyarország Kezdeményezés nevű, roma civil csoport is posztolt a Facebookra, amelyben az írják, feljelentést tesznek a rasszista poszter miatt. A plakát üzenete ugyanis „egyértelmű és nyílt gyűlöletbeszéd, színtiszta, náci, fasiszta alapvetésű retorika, amely ebben a formájában egyértelműen uszításnak minősül”.

Pikó András, a VIII. kerület polgármestere is megszólalt közösségi oldalán: mint írta, „mélységesen egyetért” Sátly Balázzsal, szerinte sem tűrheti a VIII. kerület, „hogy az önkormányzat tulajdonát, tehát a mindannyiunk közös tulajdonát használó bérlő azt akár a józsefvárosi cigányok, akár más közösséggel szembeni uszításra használják”.

A Mérce írásban megkérdezte a Mi Hazánk Mozgalmat, hogy miért került az irodájuk ajtajára a rasszista plakát, de még nem válaszoltak a levelükre.