Mérce: Ismét késhet a fizetések egy része a Dunaferrnél

Mérce: Ismét késhet a fizetések egy része a Dunaferrnél

A Dunaferr dunaújvárosi üzemének bejárata (Fotó: Wikipédia)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Jevgenyij Tankiljevics, a Dunaferr vezérigazgatója csütörtökön levélben tájékoztatta a gyár munkavállalóit, hogy a vasmű külső segítség nélkül nem tudja kifizetni az elmaradt dolgozói béreket – értesült a Mérce. A vezetés tagadja a levélben szereplő információkat, a Vasas Dunaferr szakszervezet elnöke azonban a Mércének megerősítette: levelet kaptak a munkavállalók, mely szerint december 9-éig csak kétszázezer forintot fizetnek ki a bérekből.

Az ISD DUNAFERR Zrt. és leányvállalatai kritikus gazdasági helyzetére hivatkozott a cég, amikor a munkavállalókkal azt közölte: a havi nettó kétszázezer forintot meghaladó munkabéreket a munkáltató két részletben tudja teljesíteni. Az első részlet összege kétszázezer forint lesz, amelyet december 9-ig kellett kifizetniük. A bérek második részletére a levél szerint határidőt sem adtak.

A levél a Mérce szerint tartalmazza azt is: a munkáltató a társadalombiztosítási eljárásokat (táppénz, GYED, GYED extra stb.) hiánytalanul, teljes összegben teljesíti, a munkaszerződések szerint járó teljes bér után megfizeti az adókat és a társadalombiztosítási járulékot és az önkéntes egészségpénztári munkáltatói hozzájárulást. – A 200 000 Ft összeget meghaladó részlet kifizetése akkor történik meg, ha társaságunk külső pénzügyi segítséget kap, vagy kintlévő pénzügyi forrásai rövid időn belül megérkeznek. Amennyiben bármely előzőleg említett forrásból pénz érkezik társaságunk számlájára, úgy azonnal és elsődlegesen a fennmaradó bért fogjuk rendezni Önök felé – írták a levélben.

A Mérce megkereste a Dunaferr vezetőségét is az ügyben, ám cég egyenesen tagadta, hogy a bérelmaradásokról szóló információk igazak lennének. Molnár Lászó, a Vasas Dunaferr szakszervezet elnöke viszont megerősítette a Mércének, hogy a dolgozók valóban megkapták Tankiljevics levelét, pénteken pedig az említett 200 ezer forintot is átutalták.

Nem ez az első eset, hogy a vállalat levélben tájékoztatja a dolgozókat: csak részben tudják kifizetni a bérüket. Két évvel ezelőtt az alapanyag beszállítás nehézségeivel indokolták, hogy a termelési szint tovább csökkent, és nem tudták időben kiadni a fizetéseket. A cég később rendezte az elmaradását.

Címkék: Dunaferr