Messzi utakra vitték Orbánt a „nem kormánygépek”

Messzi utakra vitték Orbánt a „nem kormánygépek”

Orbán Viktor utazik (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

A koronavírus megjelenése óta 38 napot töltött külföldön Orbán Viktor kormányfő, húsz utazásából öt alkalommal egyik családtagja is elkísérte őt. Általában éjszakánként 80 ezer forint körüli összegért foglalnak szállást neki, a kormánygépet pedig nagyjából havonta egyszer veszi igénybe.

A koronavírus tavaly márciusi magyarországi meg jelenésétől idén május elsejéig összesen 43 millió forintot költöttek Orbán Viktor kormányfő és kíséretének külföldi útjaira – derült ki a Magyar Hang közérdekűadat-igénylésére kapott válaszokból. A járvány értelemszerűen jelentősen csökkentette a más országokba szóló kiküldetések számát, tavaly januárban és februárban például még nagyjából 100 millió forintot fordítottak erre a célra. (Ebben a két hónapban egyébként a legnagyobb tételt a jakartai út jelentette, akkor ugyanis majdnem 80 millió forintot költöttek a 13 fős delegáció utazási költségeire és több mint 3,8 millió forintot a szállásra. Ezek mellett még 485 ezer forintnyi napidíjat is elszámoltak.)

Orbán Viktor a vírus hazai megjelenése óta 21 alkalommal, összesen 38 napra hagyta el az országot, ezeken az utakon pedig átlagosan naponta 80 ezer forintért foglaltak szállást neki, valamint a delegáció tagjainak. (Az adatok arra nem tértek ki, hogy volt-e különbség a miniszterelnök, valamint például a biztonsági személyzet szálláskategóriája között.)

A drágább utazások közé tartozott az augusztus 30. és szeptember 1. közötti bledi találkozó, ahol Orbán Viktor Janez Janša szlovén miniszterelnökkel tárgyalt. Itt a 24 fős delegációnak 7,3 millióért foglaltak szállást, a napidíj 440 ezer forint volt összesen, útiköltséget viszont hivatalosan nem számoltak el. (A külföldi utakra vonatkozó adatigénylések tapasztalatai azt mutatják, gyakran csak jóval később jelennek meg egyes tételek a hivatalos elszámolásban.) Csaknem nyolcmillió forintba került a tavaly márciusi kisinyovi út (34 főre 5,4 millió volt az útiköltség, 2,1 millió a szállás, 370 ezer a napidíj), míg a tavaly júliusi brüsszeli kiküldetés 13 főre 5,75 millió forintba került.

A márciusi üzbegisztáni út – amelyen egyebek mellett közös burgonyakutató központot avattak, de megállapodtak arról is, hogy az OTP lehet az első külföldi cég, amely részt vehet az ottani bankrendszer privatizációjában – 21 főnek összesen 2,6 millióba került, de szállásköltséget nem tüntettek fel egyáltalán. (Az sem derült ki, hogy milyen más forrás állt rendelkezésre, lévén 21 fő taskenti útiköltsége reálisan nem 2,6 millió forint.)

A legtöbb kiküldetés egynapos volt, ennek ellenére általában szobabérlésért is fizettek, feltehetően a napközbeni tartózkodás miatt.

Orbán Viktor utazik (Forrás: Orbán Viktor/Facebook)

Lapunk arra is rákérdezett, hogy az egyes utazásokon kik kísérték el a kormányfőt. A delegációnak igen gyakran tagja volt Rahói Zsuzsanna főtanácsadó, valamint Gottfried Péter volt külpolitikai tanácsadó. Utóbbi azonban idén januártól már a Magyar Nemzeti Bank Monetáris Tanácsának tagja lett, így feltehetően ritkábban vesz majd részt a kiküldetéseken. (A márciusi jeruzsálemi úton ott volt egy meg nem nevezett monetáristanács-tag is.) Szinte mindig elkíséri útjára Orbán Viktort Havasi Bertalan sajtófőnök, valamint természetesen a 3–8 főből álló biztonsági személyzet is. Velük együtt általában nagyjából 10–15 fő utazik, de nem ritka a 20 főnél is nagyobb delegáció sem.

A kormányból Szijjártó Péter külügyminiszter neve bukkan fel az utaslistán leggyakrabban, de Nagy István agrárminiszter, Varga Judit igazságügyi tárcavezető és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter is részt vett némelyik úton. Rogán Antal egyszer szerepel a kísérők között, ő a tavaly március 15-ei belgrádi úton vett részt. Altusz Kristóf január 15. óta koordinálja a miniszterelnök külügyi tevékenységét, azóta az ő neve is gyakran felbukkan a kísérők névsorában.

Tavaly március óta egyébként öt alkalommal a miniszterelnök egyik családtagja – néhány esetben tudni lehet, hogy a felesége – is elkísérte Orbán Viktort, azonban arra vonatkozó kérdésünkre lapzártánkig nem érkezett válasz, hogy minden esetben ugyanaz a rokon volt-e a kísérő.

A hivatalosan nem kormánygépnek tekintett honvédségi repülőket (két Airbus 319-esből és két Dassault Falcon 7X-ből áll a flotta ezen része) 2019 januárja óta 28 hónap alatt 23 alkalommal használta a miniszterelnök, azaz nagyjából havonta egyszer. A többi esetben a külügy vásárolt repülőjegyeket.

Ez a cikk eredetileg a Magyar Hang 2021/28. számában jelent meg július 9-én.