Mesterházy Attila kilép az MSZP-ből, pártot alapít

Mesterházy Attila kilép az MSZP-ből, pártot alapít

Mesterházy Attila (Fotó: Mesterházy Attila Facebook oldala)

Támogassa a Magyar Hangot!

Legyen Ön is előfizetőnk, rendelje házhoz a Magyar Hangot! Ha más módon támogatná a lapot ebben a nehéz helyzetben, azt is megteheti (PayPal és bankkártya is)! Köszönjük! ELŐFIZETEK

Hosszú gondolkodást követően úgy döntöttem, hogy kilépek a Magyar Szocialista Pártból – jelentette be Mesterházy Attila, a párt korábbi elnöke és miniszterelnök-jelöltje kedd reggel a Facebook-oldalán. Azt is közölte, hogy új pártot alapít.

„Szinte napra pontosan 23 éve léptem be az MSZP-be. Ez a közös utazás itt és most véget ért” – írta. „Távoznom kell, mert ugyan már évek óta tévesnek tartom az MSZP vezetésének stratégiáját, ma már abban sem hiszek, hogy ezen lehet változtatni” – indokolta döntését. Szerinte az MSZP már csak árnyéka önmagának, elvesztette országos politikai befolyását, társadalmi támogatását, és úgy tűnik neki, hogy törekvés sincs ennek visszaszerzésére.

Ugyanakkor azt is hozzátette, hogy nem búcsúzik a politikától. „Sok megkeresés, biztatás, beszélgetés és mérlegelés után döntöttem úgy, hogy új utat fogok keresni. Aktív emberként tenni akarok a hazámért, a baloldalért. (...) Azért, hogy társadalmi többséget teremtsünk annak a gondolatiságnak, amely nem a megosztásra és kirekesztésre épül. Ezért az elmúlt hónapokban sokat töprengtem azon, hogyan lehetne új szavazókat megnyerni, hogy milyen politikára, vízióra és stratégiára van szükség ehhez. Többekkel folytatott közös gondolkodást követően arra jutottunk, hogy a baloldalon szükség van új keretek megteremtésére”. Ezért, Szakács Lászlóval, a DK volt Baranya megyei képviselő-jelöltjével közösen, társalapítókként, új szociáldemokrata, balközép pártot alapítanak, „Szocialisták és Demokraták” néven.

Hozzátette, úgy látják, „hogy a DK egyedül nem tudja megszólítani az összes szociáldemokrata szavazót, a Fidesztől elforduló, korábban az MSZP-re voksolókat meg végképp nem. Az MSZP szavazótábora pedig már évek óta folyamatosan csak csökken. Meggyőződésünk, hogy sok új szavazó balközépről, a szociáldemokrata értékrendet vallók közül jöhet csak. A kutatásokból jól látható, hogy több százezer olyan ember van, aki szociáldemokratának vallja magát, mégsem választ magának pártot a palettáról. Sőt, emellett többszázezer ember hagyta ott a Fideszt az elmúlt 12 hónapban, akik még mindig bizonytalanok abban, hogy kit válasszanak”. „Az új párt világos célja, hogy új szavazókat nyerjen meg egy balközép politikán alapuló kormányváltás érdekében” – írta.

Tudomásul vesszük Mesterházy Attila távozását a pártból – reagált közleményben az MSZP a bejelentésre. Hozzátették, hogy folytatják szociáldemokrata politikánkat a szabad, demokratikus és igazságos Magyarországért. „Folytatjuk a küzdelmet az emberek érdekében, mert eszméink, a baloldaliság, a szolidaritás, az igazságosság mind-mind azért van, hogy az embereknek jobb legyen. Dolgozunk tovább a megélhetési válság leküzdéséért, a reálbérnövekedésért, hogy a jelenlegi kormány hibás gazdaságpolitikájának következményeit ellensúlyozzuk” – fogalmaztak.

Mesterházy Attilát 2004-től volt parlamenti képviselő, 2009-ben választották az MSZP frakcióvezetőjévé, a 2010-es országgyűlési választásokon ő volt a szocialista párt miniszterelnök-jelöltje. 2010 júliusában az MSZP elnöke lett, 2014-ben ő volt az MSZP-Együtt-DK-PM-MLP szövetség miniszterelnök-jelöltje. 2014-ben az országgyűlési és EP-választások után lemondott az MSZP elnöki és frakcióvezetői posztjáról és nem is indult újra elnyerésükért. Az utóbbi években kikerült az MSZP belső köreiből, a 2021-es ellenzéki előválasztáson alulmaradt és az ellenzéki listára sem került fel, így nem lett újra parlamenti képviselő.

Szakács László MSZP-s politikusként volt Komló alpolgármestere, majd a Baranyai megyei 2-es körzet országgyűlési képviselője. A 2021-es ellenzéki előválasztás előtt átlépett a DK-ba, miután pártja nem támogatja indulását. Végül ő lett az ellenzék közös jelöltje, meg is nyerte a parlamenti mandátumot. Még az elmúlt hetekben is DK-sként nyilatkozott a sajtónak.